Brawn: Lauda szerzett pénzt Hamiltonra a Mercedestől

Forma-1, Ross Brawn, Niki Lauda, Mercedes-AMG Petronas, Ausztrál Nagydíj 2013
Niki Lauda died at the age of 70 v.liRoss BRAWN (team leader Merdedes GP) in conversation with Niki LAUDA (AUT), supervisory board chief Mercedes GP), in the box. 2nd practice, Formula 1, GP of Australia, Grand Prix Melbourne, Albert Park, season2013, on 15.03.2013. Ă, | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Noha a közös munkájuk során nem értettek mindenben egyet, Ross Brawn, a Mercedes korábbi csapatfőnöke méltatta Niki Lauda érdemeit a csapat fejlesztése terén.

Emlékezetes versenyzői pályafutása után Niki Lauda az F1 történetének két legsikeresebb pilótája, Michael Schumacher és Lewis Hamilton karrierjét is döntően befolyásolta, noha mindkettejük esetében csak a háttérben igyekezett összekötni a szálakat. Schumacher a Ferrarinál, Hamilton a Mercedesnél írt történelmet.

Lauda szerepvállalásai kezdetén mindkét csapat romokban hevert, és bár a sztárpilóták leigazolása önmagában nem jelentett gyógyírt a problémákra, a két világbajnok megnyerése mindkét esetben az istállók felvirágoztatásának jelképe lett. Bár a Mercedesnél nem igazán jöttek ki egymással, a korábbi csapatfőnök, Ross Brawn is méltatta Lauda hozzájárulását a Mercedes fejlesztése terén.

Brawn és Lauda nem sokáig bírta együtt Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

„Az első közös munkánk az volt, hogy Lewis Hamiltont megszerezzük a csapatnak, és ebben a folyamatban Niki kulcsfontosságú volt” – emlékezett vissza Brawn. – Én győztem meg Lewist, hogy látogasson el hozzánk, de Niki volt az, aki rávette a Mercedes igazgatótanácsát, hogy adjanak nekünk pénzt Lewisra, és ez egyáltalán nem volt könnyű feladat.”

Hamilton a Monacói Nagydíj során (amit végül Lauda sisakjának replikájában nyert meg) emlékezett meg arról, amit a korábbi háromszoros világbajnok érte tett, megjegyezve, hogy Lauda nélkül valószínűleg neki még mindig csak egy vb-győzelme lenne. Brawn utódja, a Mercedes jelenlegi csapatfőnöke, Toto Wolff is sokat köszönhetett honfitársának.

Hamilton (balra) leigazolása telitalálatnak bizonyult Forrás: Daimler AG/Velimir Jukic

„Meg akarta érteni a csapat működésének folyamatát, és ennek aktív részese kívánt lenni, pedig erre nem kötelezte semmi – folytatta Brawn. – El kell ismernem, fáradhatatlan volt, és sok helyzetben összeakadtunk, de jó munkakapcsolatot alakítottunk ki a Mercedesnél, és ebből a csapat végül is profitált. Niki tanácsai mindig is értékesek voltak, nem operatív ügyekben, hanem a dolgok egésze szempontjából.”

Lauda olykor sajátos észjárással gondolkodott, ennek egyik példája, hogy Ron Meadows, a Mercedes sportigazgatója szerint a csapat tagjai által nagyon kedvelt és nagyra tartott legenda támogatta volna azt, hogy az egyik legnagyobb riválisuk, a szintén osztrák Red Bull megkapja a Mercedes akkoriban kimagaslóan jó erőforrását.

arra gondolt, hogy erősebb ellenféllel a mi csapatunk is erősebbé válna. Nekünk ez nyilvánvalóan nem tetszett, mi megtartottuk volna magunknak a motorunkat, és eltartott egy ideig, mire meggyőztük őt. Kihívás volt megértetni vele az álláspontunkat, nekünk is meg kellett ismernünk az övét. Minden nap próbált minket jobbá tenni.”