Vágólapra másolva!
Labdarúgásban valószínűleg eltiltás járna azért a nyilatkozatért, amelyet Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke tett a Monacói Nagydíjon szolgálatban levő sportfelügyelőkre, akik között szerinte akad, aki egyszerűen nem üti meg a mércét, míg másnak a szabálykönyv elolvasását javasolta.

Futballedzőktől már alighanem mindenki megszokta, hogy a játékvezetőt szidják, Forma-1-es csapatfőnököktől azonban azért valamivel távolabb áll az efféle tevékenység, habár Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke azért korábban is el-elejtett egy-két szúrós megjegyzést a büntetéseket kiosztó sportfelügyelőkre. A Monacói Nagydíjon azonban mintha valami elszakadt volna az olasz szakemberben, aki Pierre Gasly három helyes hátrasorolása miatt labdarúgó-hasonlattal élve páros lábbal szállt bele a felügyelőkbe.

Steinerből az ezért az esetért kapott büntetés váltotta ki a keresetlen szavakat, pontosabban az a tény, hogy Gasly feltartása ugyanolyan szankcióval járt, mint a Haas pilótája, Romain Grosjean bahreini esete

Steiner azt kifogásolta, hogy Bahreinben ugyanúgy három helyes hátrasorolással sújtották a Haas pilótáját, Romain Grosjeant, amikor Lando Norrist tartotta fel, mint most a Grosjean elé álló Gaslyt, noha a két eset szerinte nem ugyanaz. Akkor az íratlan szabályt felrúgó Sebastian Vettel késztette reagálásra a Haas versenyzőjét, láncreakciót indítva el ezzel, a baj pedig olyan hamar történt, hogy a csapatnak sem maradt ideje figyelmeztetni a pilótát, hogy térjen ki a nagy sebességgel érkező, gyorskörön levő Norris elől.

Ezzel szemben Monacóban Gasly levezető körön volt, senkitől sem zavartatva gurult a pályán, a feltartással pedig elvette az esélyt Grosjean elől a továbbjutásra.

Ez is eltérő a két esetben, Norris ugyanis a feltartás ellenére továbbjutott a következő szakaszba. „Nem tudom, hogy melyik büntetés a rossz, ezt nekik kell eldönteni, de véleményem szerint nem adhatják ugyanazt a büntetést mindkét esetért, mert a körülmények teljesen eltérőek voltak – nyilatkozta Steiner. – Az egyik esetnek lett komoly következménye, a másiknak nem. Teljesen különböző a kettő, még a vak is láthatja."

Grosjean feltartása Norris szemszögéből Bahreinben

Nem ez az első eset, hogy a Haas csapatfőnöke a felügyelők munkáját kritizálja, de lehet, hogy az utolsók egyike, szerinte ugyanis teljesen felesleges elmondania a panaszait, mert úgysem hallgatják meg őt az illetékesek. „Semmi értelme szóbahoznom, mert úgysem tesz senki semmit ellene. Mit csináljak? Hányszor kell még elmondanom? Az olyan lenne, mintha beakadt volna a lemez.

Ennél többször nem tudom elmondani, egy idő után inkább csak azt mondom, hogy ez van. Többé nem fogok időt tölteni azzal, hogy leveleket írogatok különböző embereknek."

Grosjean nem jutott be a Q2-be a feltartás miatt Forrás: AFP/Boris Horvat

Grosjeannak Bahreinben ráadásul még egy büntetőpont is került a neve mellé, amit Steiner szintén elfogadhatatlannak tart, szerinte ugyanis a szabályok szerint nem kellett volna büntetőpontot kapnia a franciának.

Eközben Gasly a pálya közepén volt egy gyors részen, gyakorlatilag egy helyben állt minden ok nélkül, mert a csapata nem szólt neki [hogy Grosjean érkezik mögötte]."