Vágólapra másolva!
Megadta a módját a Spanyol Nagydíjon kettős győzelmet arató Mercedes-istálló Dieter Zetsche, a Daimler leköszönő elnök-vezérigazgató elbúcsúztatásának, és egy csapatra való műbajuszt és szemüveget osztott ki a futam utáni fotókhoz.

Május végén távozik posztjáról Dieter Zetsche, a Mercedes anyavállalata, a Daimler AG elnök-vezérigazgatója. A csillagos márka 2010-es gyári csapatként történő Forma-1-es visszatérésében kulcsszerepet játszó, mindig mosolygós, jellegzetes bajszú 66 éves szakember a barcelonai Spanyol Nagydíjon volt utoljára jelen F1-es versenyen jelenlegi tisztségében, búcsúját pedig kettős győzelemmel ünnepelhete. Természetesen a futam utáni pódiumceremóniára ő volt hivatalos, hogy átvegye a konstruktőri győztesnek járó trófeát, ezzel azonban még nem ért véget az ünneplés, a csapat ugyanis műbajuszokkal és szemüvegekkel készült a tiszteletére, amiket Lewis Hamiltontól és Valtteri Bottastól kezdve mindenki fel is tett.

Hamilton és Bottas egészen hasonlítottak Dr. Zetschére Forrás: Daimler AG/© Paul Ripke for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

A Daimler AG igazgatótanácsának elnöki tisztjéről és a Mercedes-Benz személyautós divíziójának éléről az eredeti, 2019 végi tervekkel ellentétben már május végén távozó Zetsche 2006 óta állt a vállalat élén, döcögős kezdet után pedig nagy sikereket ért el. Természetesen már korábban is a Mercedesnél dolgozott vezető beosztásban, többek között akkor is, amikor Lewis Hamilton támogatása mellett döntöttek.

– emlékezett vissza Hamilton a Spanyol Nagydíj után. – Aztán ott volt akkor is, amikor a McLarennél arról döntöttek, hogy bekerülök-e a Forma-1-be 2007-ben. Ez volt az utolsó versenye velünk, úgyhogy csak óriási köszönetet szeretnék mondani neki."

Ami a bajuszos ünneplést illeti, Paul Ripke, a Mercedes fotósának videójából megtudhattuk, hogy

Esteban Ocon, a csapat harmadik számú pilótája kapta a feladatot, hogy egy egész táskányi műbajuszt és Dr. Zetschééhez hasonló szemüveget gurítson be a Mercedes garázsába,

hogy ott mindenki vehessen magának belőlük egyet (Toto Wolff csapatfőnök is). Az is kiderült, hogy Zetschének öltözve Ocon nem tudta feloldalni a face ID-val ellátott telefonját, valamint az is, hogy Valtteri Bottas először egy kicsit csálén ragasztotta fel a műbajszát.

Ocon hozta a bajuszszállítmányt és a szemüvegeket a közös fotózásra

Zetschének nagy szerepe van abban, hogy a Mercedes napjaink legjobb és legsikeresebb Forma-1-es csapata lett, a 2010-es gyári visszatérés első három évének sikertelensége után sem fordított hátat az F1-nek, hanem inkább támogatta az átszervezéseket. „Ez volt Dr. Zetsche utolsó nagydíja a Daimler vezérigazgatójaként. Nem sok vezérigazgató tett képessé emberek egy csoportját arra, amire ő – mondta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke. – Megbízott bennünk, hogy ezt a fantasztikus márkát képviseljük, mi pedig nagy büszkeséggel tesszük ezt.

Dieter Zetschét a svéd Ola Källenius váltja, az autóiparban nagyrabecsült szakember azonban csak ideiglenesen vonul nyugdíjba, 2021-től a Daimler felügyelő-bizottságának elnökeként tér vissza.