Vágólapra másolva!
Lando Norris és Lance Stroll Spanyol Nagydíjon történt, biztonsági autót előcsalogató ütközését végül versenybalesetnek minősítették a sportfelügyelők, a McLaren 19 éves újonca azonban ellenfelét okolta a kieséséért.

Lando Norris és Lance Stroll ütközése a Spanyol Nagydíj 46. körében a vártnál izgalmasabb végjátékot kerekített a versenynek annál, mint amire előzetesen számítani lehetett, a két pilóta azonban bizonyára meglett volna anélkül is, hogy mindketten kiesnek a versenyből.

A McLaren újonca a 15. helyen haladva próbálta megelőzni a Racing Point pilótáját, aki szerinte nem hagyott neki elég helyet. A felügyelők utólag versenybalesetnek minősítették az esetet.

Norris többet remélt az egész futamtól azok után, hogy a 10. helyről rajtolt, az első körben elkövetett hiba azonban rányomta a bélyegét az egész versenyére. „Csalódástkeltő verseny volt. Nagyon jól rajtoltam, de szenvedtem a hármas kanyarban, szélesre futottam, és rengeteg helyet veszítettem, ami az egész futamra rossz helyzetbe hozott. Sajnálatos volt, utána azonban jó volt a versenytempóm."

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Whose side are you on? . #F1 #Formula1 #SpanishGP #LanceStroll #LandoNorris

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés,

Az ütközés felvétele

Üröm az örömben, hogy legalább nem pontszerző helyezéstől fosztotta meg a kiesés, ennek ellenére nem ment el szó nélkül Lance Stroll tette mellett, aki szerinte egyszerűen nem vette figyelembe, hogy ott van a belső íven. „Nem tudom, hogy csak egyszerűen nem látott, amikor befordult, de összeértek az autók, én pedig kiestem.

Egy ponton tudtam, hogy egyszerűen be fog fordulni és nem fog helyet hagyni nekem. Meg kellett próbálnom kihátrálni a manőverből, de már nem volt rá elég időm."

Stroll másképp látta az esetet, szerinte Norris volt kissé túlzottan optimista, és szeretett volna olyan helyen mellé kerülni, ahol két autó nem fér el.

„Még nem láttam a visszajátszást, úgyhogy meg kell néznem, hogy pontosan mi történt, de szerintem nem volt ott sok hely – nyilatkozta Stroll. – Teljesítenem kellett a kanyart, úgyhogy befordultam, utána pedig nem tehettem sokat. Mélyen belül fékeztem az egyes kanyar előtt, majd be kellett fordulnom a kettesbe, ahol egyszerűen nem volt elég hely két autónak."

Norris szerint Stroll nem hagyott neki helyet, Stroll szerint abban a kanyarban viszont nincs is hely két autónak Forrás: F1 TV

A felügyelők mindkét pilótát beidézték, majd a beszámolók és felvételek alapján úgy döntöttek, hogy egyiküket sem büntetik meg, mert

egyiküket sem tudták túlnyomórészt felelőssé tenni az ütközésben.

A felügyelők indoklásában az áll, hogy Norris is elkerülhette volna az ütközést azzal, hogy elveszi a gázt a kettes kanyar előtt, ugyanakkor Stroll is lehetett volna jobban tudatában annak, hogy Norris esetleg mellette lehet.

A kanadai azt mondta, hogy abban a pillanatban nem tudta, hogy pontosan hol van a McLaren hozzá képest.

Hogy a wokingiak újonca mennyire nem tartja felelősnek magát az ütközésért, jól mutatja, hogy a csapatrádióban közvetlenül a csattanás után elhangzó bocsánatkérésről is tisztázta, az nem Strollnak, hanem a csapatnak szólt. „Én vezetem az autót, én hozom a döntéseket. Hogy esetleg nem kellett-e volna kockáztatnom az előzéssel, azt nem tudom. Azért kértem bocsánatot, mert én vezetek, és én hagytam cserben a csapatot azzal, hogy nem fejeztem be a versenyt."