Vágólapra másolva!
A négyszeres világbajnokot nem foglalkoztatja, hogy milyen örökséget hagy maga után az F1-ben, és az sem, hogy többet mutasson magából a külvilág felé.

Noha a mezőny egyik legismertebb és legsikeresebb tagja, a közvélemény nem tud sokat a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelről. A Ferrari versenyzője 2007 óta versenyez az F1-ben, eddig a részvételével zajló futamok csaknem negyedét megnyerte, mégis vannak még elvarratlan szálak a pályafutásában.

„Sohasem képzeltem ezt, nem hiszem, hogy akár álmodni is lehet ekkora sikereket, de ahogy ez lenni szokott, az ember nem akar leállni, mindig többet akar – nyilatkozta Vettel a Sky Sports műsorában a korábbi F1-es pilótának, Martin Brundlenek. – Ebből a szempontból mohó vagyok, még többet akarok elérni. Egy újabb bajnoki címet nyerni a Ferrarival.”

Vettel szívesen beszélgetett Brundle-lal Forrás: CALLO ALBANESE/Rudy Carezzevoli Photographer

Brundle megpróbált megtudni valamit Vettel kevésbé ismert, magánéleti profiljáról is, de nem jutott sokkal messzebb az eddig is felfedett részleteknél. A német versenyző szereti otthon bütykölni a veterán motorkerékpárját, emellett szívesen javít más dolgokat is, eljár hegyet mászni, kedveli a természetet, és azt, ha önmaga juthat el valahova, például biciklivel.

Azt továbbra sem érti, hogy miért kellene például ezekről posztolnia a közösségi médiában.

Elmondta, hogy nem tud azonosulni a mai generációval, ami mindig mindent tudatni akar a világgal. „Nem mintha lenne mit takargatnom, egyáltalán nem. Talán sokan azt gondolják, hogy egy Forma-1-es pilóta élete sokkal egzotikusabb az enyémnél, de szerintem én normális életvitelt folytatok, de nem vágyom arra, hogy ezt megosszam [a világgal]. Miért tenném? Nem értem ennek a lényegét.”

Az idén még hiányzik az utolsó lépcsőfok a Ferrarival Forrás: credit: Scuderia Ferrari Press Office/ Foto Colombo Images

Vettel hamarosan 32 éves lesz, az F1-es pályafutásának minden bizonnyal már az utolsó harmadában jár, de egyelőre nem érzi, hogy kommentátorként a paddock vendége marad, bár hozzátette, „néha eléggé szókimondó vagyok.” A csapatfőnöki pozíciót sem biztos, hogy betöltené, mert szerinte az jóval összetettebb feladat annál, amit a pilóták megtapasztalnak.

„Nehéz lenne az adrenalin nélkül is, gondolom, ez neked sem volt könnyű, amikor abbahagytad a versenyzést – morfondírozott Vettel. – Kell a sebesség, és az is, hogy amikor az ember leáll, felváltsa ezt valamivel, még ha nem is lesz ugyanolyan” – tette hozzá. Bár a német versenyző már most is minden idők egyik legsikeresebb pilótája az F1-ben,

kijelentette, nem az hajtja, hogy történelmet írjon, és minél nagyobb nyomot hagyjon az F1-ben.

„Ez nem érdekel. Nincs szükségem erre. Különösen manapság, amikor a világ olyan gyorsan változik, nem hiszem, hogy sokan emlékeznek majd rám, de ez nem szomorít el. Jó ez így is, jó dolog továbblépni. Bármennyire is szeretem a hagyományokat, ellenzem, hogy megragadjunk egy korszakban. Szerintem jó dolog menni tovább, ezt így kell tenni.”

A BMW Sauber, a Toro Rosso és főként a Red Bull korábbi versenyzője pályafutása ötödik csapatával, a Ferrarival is szeretné megismételni korábbi sikereit, és újabb világbajnoki címhez segíteni a Scuderiát. Brundle viszont kissé sarokba szorította, és megkérdezte, ha Monopoly játékról lenne szó, eladna-e két világbajnoki címet azért, hogy újra elérje a végső győzelmet a Ferrarival.

„Nem! – vágta rá Vettel nevetve. – Lehet, hogy rossz nepper vagyok, de nem tenném ezt, mert meggyőződésem, hogy képes vagyok nyerni a Ferrarival. Nincs szükség arra, hogy elcseréljek bármit is.”