Vágólapra másolva!
Természetesen csak a szezon végén fog kiderülni, hogy igaza lesz-e, Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke azonban úgy gondolja, hogy akár a vb-cím szempontjából is kulcsfontosságú jelentőséggel bírhat Lewis Hamilton bahreini előzése Sebastian Vettel ellen. Az osztrák szakember mást is jósolt, szerinte Kínában még gyorsabb lehet a Ferrari.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a Bahreini Nagydíj megnyerése után rezignált arccal vette tudomásul, hogy istállója kettős győzelmet aratott, ráadásul két futam alatt a másodikat, ilyen jól pedig soha nem kezdte még az aktuális idényt. Később az osztrák elmondta, hogy kitörő öröm helyett azért csak mosolygott inkább, mert nem szeretne abba a tévhitbe esni, hogy a teljesítményüknek köszönhetően végeztek az élen, ugyanakkor kiemelte, hogy pont az olyan apróságok, mint Vettel Hamilton általi hibába hajszolása, dönthetik majd el a világbajnoki címet.

Hamilton megmutatta, hogy mitől is ötszörös világbajnok Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Mercedes W10-ese az egész bahreini versenyhétvége során lassabb volt a Ferrariknál, és sokáig a versenyen is úgy tűnt, hogy semmi nem veheti el a kettős győzelmet a vörösöktől, Hamilton azonban már azelőtt belerondított a maranellóiak napjába, hogy Charles Leclerc motorja rakoncátlankodni kezdett. Az ötszörös világbajnok közvetlenül a második kerékcserék után beakasztotta a vonóhorgot Vettel Ferrarijába, és nem is engedte azt el többet, a négyes kanyarban körbeautózta a németet, aki ráadásként meg is pördült.

Toto Wolff amondó, hogy az előzéshez Hamilton klasszisára volt szükség, és ha az nincs, a Ferrari nyeri a versenyt.

„Lewis olyan fegyverrel harcolt, amely talán nem volt olyan jó, mint az ellenfelének – mondta Wolff, utalva a Ferrariénál lassabb autójukra. – Az, hogy DRS-távolságon belül tudott maradni, segítette őt abban, hogy közel lehessen Vettelhez, ez volt a kulcsfontosságú csata. Ha akkor nem győzte volna le őt, akkor Sebastian nyeri a versenyt. Ezek azok az apró különbségek, amelyek változtathatnak az eredményen, és bajnokságokat dönthetnek el."

Leclerc Ferrariját annak lelassulása miatt tudta megelőzni Hamilton, aki, ha nem gyűri le Vettelt, így is csak második lett volna. Ehelyett a Mercedes először ünnepelhetett zsinórban két kettős győzelmet a szezon első két versenyén, Wolff azonban nem rendezett nagy ünneplést, mondván azért mégsem erőből nyertek.

El kell fogadnunk a kettős győzelmet, meg kell ünnepelni, de alázatosnak kell maradnunk, felismerve, hogy van min dolgoznunk. Nem hisszük, hogy az eredmény a vasárnapi erősorrendet tükrözte, mert nem így van."

Wolff és Hamilton Kínában sem számíthat könnyű menetre Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Wolff előrevetítette, hogy vélhetően Kínában is hasonlóak lesznek az erőviszonyok, sőt,

szerinte ott még a bahreininél is nagyobb előnyben lehet a Ferrari,

nem számít tehát könnyű versenyhétvégére két hét múlva sem. „Úgy gondolom, hogy ha képesek tartani a teljesítményszintet – miközben nem tudom, hogy mi romlott el a motorjukban – akkor egy olyan motorerőcentrikus pályán, mint Sanghaj, ők az egyértelmű favoritok. Még többet is jelenthet nekik köridőben az erőfölény, mint Bahreinben."