Az emberi jogok megvédésére szólították fel a Forma-1-et

Forma-1, tüntetés, Bahrein
MANAMA, BAHRAIN - APRIL 19: A group of protesters hold banners and placards demanding the cancellation of Formula 1 races which is being held in Manama as they stage an anti-government demonstration in Mamir District of Manama, Bahrain on April 19, 2015. Stringer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Egy 25 emberi jogi szervezet által aláírt nyílt levélben arra kérik a Forma-1 tulajdonosát, hogy ne hunyjon szemet az emberi jogok évek óta zajló semmibevétele fölött Bahreinben, és lépjen fel a versenyhétvége alatt történő problémás esetekkel szemben.

A Bahreini Nagydíjjal kapcsolatban évek óta fennálló probléma, hogy az országban 2011 óta folyamatosak a tüntetések az uralkodó Al-Khalifa-dinasztia ellen, ezek során pedig rendszeresek a rendőri túlkapások, több tucat tüntetőt lőttek már le, ellenzéki aktivistát ítéltek halálra, a 2011-es versenyt emiatt például törölni is kellett. A tüntetők évről évre igyekeznek kihasználni a Forma-1-es verseny során az országra irányuló figyelmet, és felhasználni a futamot arra, hogy kifejezzék nemtetszésüket a rendszer ellen. Az Amnesty International és több más emberi jogi szervezet is elítélte már Bahreint az emberi jogok megsértése miatt, most pedig 25 szervezet nyílt levélben fordult a Formula One Grouphoz, azaz a száguldó cirkusz kereskedelmi jogait birtokló Liberty Mediához, hogy lépjen fel az országban zajló történések ellen.

Tüntetők a Bahreini Nagydíjat használják fel a rendszer kritizálására Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Stringer

„Mi, az alulírott emberi jogi szervezetek a Bahreini Nagydíj előtt azért írunk önöknek, hogy aggodalmunkat fejezzük ki az országban az emberi jogok egyre romló helyzetével, valamint azok a Forma-1-es versenyhez kötődő kockázataival kapcsolatban” – áll a levélben.

összhangban a saját, emberi jogok tisztelete melletti elköteleződésről szóló nyilatkozatával.”

Az emberi jogi szervezetek úgy látják, hogy Bahreinben egyre romlott a helyzet ezen a téren az elmúlt években, a helyi hatóságok pedig a nagydíj idején különösen szigorúan bánnak azokkal, akik a Forma-1 népszerűségét kihasználva igyekeznek erre felhívni a figyelmet.

Több bebörtönzés, és a tüntetések alatti haláleset is történt az évek során, ráadásul nemcsak a helyieket érik atrocitások, hanem az újságírókat is, akik a verseny ideje alatti tüntetésekről próbálnak tudósítani.

2012-ben például a biztonsági erők agyonlőtték a 22 éves Ahmed Ismail Hassant, aki a tüntetésekről készített riportot, az azóta eltelt hét évben azonban senkit sem vontak felelősségre a haláláért.

Tüntetők a 2015-ös Bahreini Nagydíj alatt Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Stringer

Nem mindig ennyire brutálisan nyilvánul meg az emberi jogok és a sajtószabadság elnyomása, 2016-ban a bahreini hatóságok elutasították Nazeeha Saeed újságíró külföldi sajtóigazolványának megújítására vonatkozó kérelmét, látszólag azért, mert korábbi tudósításaiban beszámolt a tüntetések alatti rendőri brutalitásról. Saeedet ezután bíróság elé állították és megbírságolták, mert engedély nélkül végezte a munkáját. Mindehhez hozzájön, hogy

tavaly a versenyre érkező külföldi újságíróknak alá kellett írniuk egy papírt, amelyben kijelentik, hogy csakis a futamról fognak tudósítani, máskülönben az útlevelük elvételét kockáztatják.

A nyílt levélben az emberi jogi szervezetek felhívják a Formula One Group figyelmét arra, hogy a sportszervezetek felelősséggel tartoznak az emberi jogok védelméért, a közelmúltban pedig példát is láthattunk arra, hogy a közbeavatkozás eredményre vezethet, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (MOB) és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) sikeresen elérte, hogy Bangkok szabadon engedje Hakeem al-Araibit, egy bebörtönzött bahreini futballistát, akire kiadatás várt Bahreinbe, ott pedig potenciálisan kínzás, vagy akár halál lehetett volna a sorsa.

Ez a nő azzal vádolja a Forma-1-et, hogy támogatja a Bahreinben elkövetett gyilkosságokat Forrás: AFP/Justin Tallis

A levél kiemeli, hogy a NOB és a FIFA lehetővé tette, hogy az újságírók és emberi jogi aktivisták jelentsék az emberi jogokat és a sajtószabadságot megsértő eseteket, és

hasonló lehetőség megteremtését várják a Forma-1-től is.

„Arra szólítjuk fel a Formula One Groupot, hogy kövesse a NOB-ot és a FIFA-t, és léptessen életbe egy hasonló mechanizmust a szabadságjogok megsértésével kapcsolatban, amelyben megígéri, hogy nyomon követi a tevékenységeinek emberi jogokra gyakorolt hatását, felismeri az azokra gyakorolt káros hatásokat, és megfontolja a gyakorlati lépéseket a felmerülő problémákra.”