Vágólapra másolva!
A Haas-csapat rengeteg munkát fektetett a tél folyamán a bokszkiállásaik tökéletesítésébe annak érdekében, hogy elkerüljék a tavalyi idénynyitón kieséseket okozó hibáikat.

Az amerikai Haas-csapat még mindig nem heverte ki a 2018-as Ausztrál Nagydíjat, amely kezdetben nagy reményekkel kecsegtetett a számukra, végül azonban drámába torkolt. Kevin Magnussen a negyedik, Romain Grosjean az ötödik helyen haladt a tavalyi idénynyitó elején, az első bokszkiállásuk után azonban rémálomba illő dolog történt, ugyanis mindkét pilóta feladni kényszerült a küzdelmet egy rosszul rögzített kerék miatt.

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner akkor szívszorítónak nevezte az esetet. Az olasz elárulta, még mindig élénken élnek az emlékek benne, ami miatt a csapatát arra késztette, hogy intenzíven gyakorolja a kiállásokat a téli szünet alatt.

Egymás után estek ki a Haas autói a tavalyi Ausztrál Nagydíjon, rögtön a kerékcserék után Forrás: AFP/Paul Crock

„Még nem felejtettük el a tavaly ausztráliai bokszkiállásainkat, amelyek balul sültek el – kezdte Steiner. – Idén nagyon sokat dolgoztunk [a bokszkiállásainkon], hogy felkészülten érkezzünk majd meg. Elvittük az egyik 2018-as autónkat az olaszországi gyárunkba, így minden nap tudtunk edzeni, és a kiállásokon finomítani.”

Tavaly a Haas az ötödik helyen végzett a konstruktőrök versenyében, és az évad bizonyos részeiben a negyedik leggyorsabb autóval rendelkezett.

Grosjean is jó úton haladt a pontszerzés felé Forrás: AFP/William West

Amíg a 2018-as téli tesztek során a csapat folyamatosan felhívta magára a figyelmet kiemelkedő köridőkkel, addig idén visszafogott teljesítményt mutatott. A tesztek utolsó pillanataiban Grosjean egy 1:17.076-os kört autózva a csapatok leggyorsabb körét figyelembe véve a hatodik helyre repítette a Haast, de az amerikai alakulat inkább a megbízhatósági problémáival tűnt fel a nyolc nap alatt.

A technikai gondok ellenére a csapat francia versenyzője pozitívan várja azt, hogy kialudjanak a piros lámpák a melbourne-i idénynyitón, és kezdetét vegye a 2019-es évad.

„A legfontosabb dolog az, hogy jó volt az érzésem a kocsival kapcsolatban az elejétől kezdve – nyilatkozott Grosjean. - Amikor megvan ez a kellemes érzés, akkor az ember tudja, hogy az autó alapvetően jó. Fontos, hogy a szezont eredményesen kezdjük el. Volt néhány gondunk a megbízhatósággal, de dolgozunk azon, hogy megoldjuk ezeket. Azt hiszem, hogy készen állok támadni Ausztráliában.”