Elégedetlenek az F1 fellépésével a bahreini tüntető ügyében

Forma-1, Bahreini Nagydíj 2015, tüntetők
MANAMA, BAHRAIN - APRIL 11: A group of protesters hold banners and placards demanding the cancellation of Formula 1 races which are planned to be held in Manama as they stage an anti-government demonstration in Manama, Bahrain on April 11, 2015. Stringer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Bahreini és brit jogvédők és politikusok elégedetlenek a Liberty Media lépéseivel egy bebörtönzött bahreini tüntető ügyében. A helyi kormány tagadja, hogy az F1 elleni fellépés miatt ítélték börtönre Najah Yusufot.

Fél év elteltével is megoldatlan egy Bahreinben börtönbüntetésre ítélt tüntető ügye, miután jogvédők és politikusok továbbra is úgy vélik, hogy Najah Yusuf azért kapott hároméves börtönbüntetést, mert a Facebookon az F1-es Bahreini Nagydíj ellen tüntetett. Yusuf egy posztban azt írta, hogy „mondjunk nemet a Forma-1-re a megszállt bahreini földön”, és a letartóztatottak szabadon engedését követelte. A bahreini kormány kitart amellett, hogy Yusuf letartóztatását nem az F1 bírálata, hanem terrorcselekmények indokolták.

A tüntetők szerint a kormány propagandára használja a versenyt Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Stringer

A Bahreini Jogokért és Demokráciáért Intézet (BIRD) korábban már fellépést sürgetett a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media részéről, ők még tavaly levélben keresték meg a brit Liberális Demokrata Párt egyik képviselőjét, majd szintén levélben tájékoztatták a BIRD-öt, hogy kifejezték aggályaikat a bahreinieknek. A Sky News megszerzett egy másik levelet is, ebben

Sacha Woodward Hill, a Formula One Group jogásza a BIRD és a Human Rights Watch felé lényegében elfogadta a bahreini kormány állásfoglalását.

„Biztosítottak minket arról, hogy mindenki szabadon bírálhatta a Forma-1-et Bahreinben, és ezután is megteheti. Mondhatnak bármit, és továbbra is hagyják majd, hogy ezt tegyék. Mi folytatjuk az egyeztetést a Bahreini Nagydíj promótereivel a nemzetközileg elismert emberi jogok iránti elkötelezettségünkről, ennek természetesen a szólásszabadság is a része.”

Bahrein rendezte az első F1-es nagydíjat a Közel-Keleten Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Sayed Ahmed Alwadaei a BIRD részéről úgy vélte, a Forma-1 ezzel azt közvetíti, hogy „az állítólagos elkötelezettségük az emberi jogok iránt valójában semmit sem jelent”, és „hihetetlenül elkeserítőnek” nevezte, hogy a sportágat működtető szervezet „továbbra is a bahreini kormány hamis biztosítékaira támaszkodik.”

A BIRD mellett a Human Rights Watch közel-keleti kutatója, Aya Majzoub is kifejezte csalódottságát a Forma-1 „gyenge válasza” láttán.

Az ügy téma lett az Egyesült Királyságban is, Paul Schiver, a brit Liberális Demokrata Párt képviselője kijelentette, találkozni fog a Forma-1 menedzsmentjével az ügy kapcsán. „Először a Forma-1 szervezőit fogjuk felkeresni, de ha továbbra is megtartják [Bahreinben] a versenyt, akkor az olyan pilótáknak, mint Lewis Hamilton, meg kellene fontolniuk a bojkottot is.”

Maradhat a dohányreklám is

A tüntető ügyétől független, de a Bahreini Nagydíjat érintő fejlemény, hogy a Ferrari ügyvezetője, Louis Camilleri megerősítette, leszedik az autókról a főszponzor Philip Morris (PMI) kampányának logóit, mivel nem sikerült az ausztrál hatóságokkal megnyugtatóan rendezni az általuk bújtatott dohányreklámnak tartott Mission Winnow feliratok és logók ügyét.

A hasonló cipőben járó MotoGP-s Ducati-csapat a katari fordulóra megtartja a logókat, valamint a szponzor megnevezését is,

és Tommaso Di Giovanni, a PMI kommunikációs igazgatója azt mondta a Racefansnek, hogy „a Mission Winnow a Scuderia Ferrari főszponzora marad 2019-ben, ugyanakkor az ausztráliai aktivációnk eltér majd az összes többi országétól”. A trükk mindenesetre bevált a szponzornak, március óta jelentősen megnövekedett az érdeklődés a kulcsszó iránt a Google keresőjében.