Vágólapra másolva!
Nagyratörő tervei vannak a Haast az idei szezontól főszponzorként támogató Rich Energynek, a vezérigazgató szerint képesek legyőzni a Red Bullt. Hogy ugyanez a pályán is menni fog-e nekik, az azért nem olyan biztos.

A pályán kívül egyértelműen a Red Bull-lal szeretne versenyezni a Haas Forma-1-es csapatának új főszponzora, a Rich Energy. William Storey, az F1-be az idén beszálló energiaital-gyártó vezérigazgatója szerint nem is ezen a bolygón élnek azok, akik kételkednek a cég tisztaságában, amely szerinte rövid időn belül óriási eredményeket érhet el a Haas szponzorációján keresztül, többek között a világ legnagyobb energiaital-gyártójára, a Red Bullra is veszélyes lehet. Hogy a pályán is elkaphatják-e a bikásokat, arról Günther Steiner csapatfőnök, és Kevin Magnussen sincs meggyőződve, de azért meg fogják próbálni.

William Storey, Romain Grosjean, Kevin Magnussen és Günther Steiner a Haas bemutatóján

A Haas az eddigiektől merőben eltérő festést mutatott be csütörtökön, az idei autó a Rich Energy fekete-arany színeiben pompázik.

A bemutatón jelen volt Storey is, aki az újságíróknak nagyratörő terveiről mesélt, amelyek fő célja, hogy a cég átvegye a Red Bulltól a vezető szerepet az energiaital-piacon.

„Szerintem már megvertük őket, jobban néz ki az autónk, mondjuk én kicsit elfogult vagyok – mondta Storey. – Nagyon gyorsan terjeszkedünk, óriási piacokat veszünk el tőlük, Európa néhány nagy viszonteladója éppen kiveszi a Red Bullt a kínálatából, az eredményeink pedig magukért fognak beszélni. Az F1 egy csodálatos platform nekünk."

Storey azt is elmondta, hogy nem a Red Bull idegesítése a célja, egyszerűen csak úgy gondolja, hogy a Rich Energy jobb terméket állít elő. „Nem, nem, szerintem a Red Bullt briliánsan működtetik, Dietrich Mateschitz nagyon okos fickó.

Úgy érezzük, hogy van egy kis apátia és arrogancia a piacon, azt hiszem, valódi lehetőségünk van legyőzni őket a pályán kívül."

A Rich Energy színei és logói uralják a Haas idei festését - Galéria! Forrás: Haas

A Rich Energy tavaly sikertelenül próbálta meg felvásárolni a Force Indiát, majd sajtóhírek szerint a Williamsszel és a McLarennel is megpróbált együttműködésre lépni.

Sokak szerint a cég hitelessége igencsak megkérdőjelezhető, valamint azt is furcsának tartják, hogy termékei nem érhetőek el széles körben.

Storey korábban erre azt a magyarázatot adta, hogy négy milliárdos áll a Rich Energy mögött, a termékek pedig annyira exkluzívak, hogy nem érhetőek el minden szupermarket polcán. „Az ellenzők nyilvánvalóan nem ugyanazon a bolygón élnek mint én vagy önök – mondta a Haas festésének prezentációján. – Szerintem sokan összeadtak kettőt meg kettőt, és ötöt kaptak. Hallottam ezeket a képtelen pletykákat, teljességgel nevetségesek, egyszerűen csak figyelmen kívül hagyom őket.

Míg a Rich Energy a pályán kívül egyértelműen a Red Bull ellenfelének látja magát, ugyanez már nem mondható el a Haasról, amelynek csapatfőnöke Storey szavai hallatán leszögezte, természetesen a céljuk az, hogy a topcsapatokkal versenyezzenek, de nem tudja megmondani, hogy ezt meg tudják-e tenni.

Magnussen szerint kissé korai még Red Bull-verésről beszélni Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Kevin Magnussen már egyértelműbb volt, szerinte az idén még biztosan nem tudnak felérni a Red Bull szintjére. „Szerintem keményen kell próbálkozni, ha az embernek nincsenek álmai, nem is fog elérni semmit – mondta Günther Steiner. – A pályán kívüli részt nem tudom, William azt jobban meg tudja mondani nálam, mert nem vagyok az energiaitalok szakértője. De az biztos, hogy ez az ambiciónk. A Red Bull jó a versenyzésben, de soha nem lehet tudni.

Hogy elérjük-e ezt a célt azt nem tudom, de ha meg sem próbáljuk akkor biztosan nem. Miért csinálná bárki ezt a sportot, ha nem helyezi magasra az elvárásokat?"

„Szerintem nagyszerű, ha nagyok a céljaink. William egy olyan céget alapított, ami a Red Bull közvetlen ellenfele az F1-en kívül, szükség van az ilyen célokra a sikerhez. Ezzel egyáltalán nincs baj” – mondta Magnussen.

Lesznek szabályváltozások és talán költségsapka is, bármi megtörténhet. Jelenleg nem tudjuk megmondani, hogy mi lesz lehetséges, de ha nem hiszünk benne, akkor biztosan nem fog megtörténni."