Vágólapra másolva!
Soha még nem volt ilyen fiatal a Forma-1 mezőnye, ami pedig még izgalmasabbá teszi az ifjoncok szereplését, hogy közülük nem is egy lehet képes versenyt nyerni 2019-ben. Összeszedtük, hogy kik lesznek a száguldó cirkusz idei rajtrácsának 25 év alatti tagjai.

26 év és 3 hónap. Ennyi lesz az átlagéletkora az idei Forma-1-es mezőnynek a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon, amivel ez lesz minden idők legfiatalabb F1-es rajtrácsa. A melbourne-i piros lámpák kialvásakor a világ húsz kiválasztott pilótája között ott lesz tíz, 25 éves, vagy annál fiatalabb versenyző, mint például a 19 éves Lando Norris, a 20 esztendős Lance Stroll, a 21 éves George Russell, vagy a még mindig szemtelenül fiatal, de már ötödik idényét kezdő Max Verstappen. Akad, aki az előszezoni teszteken fog életében először F1-es autót vezetni, ahogy olyan is, aki korábban már versenyzett a száguldó cirkuszban, sőt olyan is, aki valószínűleg győzelemre, akár világbajnoki címre képes csapatban vághat neki az idénynek.

A tavalyelőtt még csak az F1 előszobájában toporgó Leclerc és Gasly már topcsapatban kezdheti meg az idei szezont Forrás: DPPI/Dppi

Sokszor bele sem gondolunk, hogy a motorsport királykategóriájában versenyző gladiátorok jelentős része félig még szinte gyerek, de legalábbis fiatal felnőtt. Noha a 2015-ben 17 évesen és 166 naposan bemutatkozó Max Verstappen érkezése után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) igyekezett elébe menni annak, hogy a végén már valóban gyerekek kerüljenek be a Forma-1-be, és 2016-tól 18 évben határozta meg a minimuméletkort, mindez nem gátolta meg a csapatokat abban, hogy fiatalításba kezdjenek. Jól mutatja a fiatalítás mértékét, hogy

az F1 történetének eddigi 11, húszéves kora előtt bemutatkozott pilótájából 5 ott lesz az idei mezőnyben, és akár 6 is ott lehetne, ha Esteban Oconnak jutott volna hely.

Mi most a 20 éves határt kitoltuk egy kicsit, egészen pontosan 25-re, és megnéztük, hogy kik is valójában a mezőny legfiatalabb tagjai, akik nem mellesleg a 20 fős nevezési lista felét teszik ki. A versenyzőket életkor szerint rangsoroltuk csökkenő sorrendben, kezdve Antonio Giovinazzival, akivel tettünk egy kis kivételt, de erről majd később. Alább a cikk tartalomjegyzékét találja, amelyből kiderül, hogy melyik fiatal pilótáról hanyadik oldalon írtunk.

2. oldal: Antonio Giovinazzi
3. oldal: Danyiil Kvjat
4. oldal: Carlos Sainz
5. oldal: Pierre Gasly
6. oldal: Alexander Albon
7. oldal: Max Verstappen
8. oldal: Charles Leclerc
9. oldal: George Russell

Cikkünk következő oldalán Antonio Giovinazziról, az Alfa Romeo Racing 25 éves pilótájáról olvashat!