Paddy Lowe mindent megtett, hogy Hamilton csapattársává tegye Kubicát

Canadian Formula One Grand Prix: Qualifying F1
MONTREAL, QC - JUNE 07: Lewis Hamilton (R) of Great Britain and McLaren Mercedes celebrates with second placed Robert Kubica of Poland and BMW Sauber after taking pole position during qualifying for the Canadian Formula One Grand Prix at the Circuit Gilles Villeneuve June 7, 2008 in Montreal, Canada. (Photo by Paul Gilham/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Talán minden máshogy alakul, ha Alonso 2007-es távozása után az első vb-címéért hajtó Lewis Hamilton nem Kovalainent, hanem a már akkor is szélvésgyors Kubicát kapja csapattársul. A McLaren akkori technikai igazgatója nem bánta volna.

Robert Kubica a márciusi Ausztrál Nagydíjon először vesz részt Forma-1-es futamon a 2010-es Abu-dzabi verseny óta, és bár egyelőre sem a csapat, sem ő nem tudja, hogy mire lesz képes a visszatérése után, a Williamsre már így is nagy hatással van a lengyel pilóta. Paddy Lowe, a csapat technikai igazgatója betekintést nyújtott abba, hogy mennyire felvillanyozza az alkalmazottakat az egyszeres futamgyőztes előléptetése, valamint megosztott egy történetet arról, hogy már 10 évvel ezelőtt is mennyire nagyra tartotta újdonsült versenyzőjét.

Jövőre már magáért is fejleszt az eddig harmadik számú pilótaként csak a csapatért dolgozó Kubica Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Kubica először 2017-ben került közel a visszatéréshez 2011-ben elszenvedett, kis híján az életét követelő ralibalesete után. Akkor a Renault-nál és a Williamsnél tesztelt, majd utóbbinál egy 2018-as versenyzői ülésre is volt esélye, végül csak harmadik számú pilóta lett. Ami azonban nem sikerült 2017-ben, összejött tavaly, a grove-i istálló szerződést adott neki az idei évre.

Paddy Lowe, a csapat technikai igazgatója szerint azonban már a harmadik számú versenyzőként eltöltött idényben is rengeteget segített nekik Kubica, aki az alkalmazottakra is jó hatással van.

„Elképesztően jó, hogy már velünk dolgozik, nagyszerű csapattag. Mindenki imádja Robertet, legyen szó az irodáról, vagy a garázsról. Emlékszem, hogy

– nyilatkozta Lowe a Racernek. – Ő egyike a régi vágású fazonoknak, akik ismerik a dörgést, ennek pedig hatása van a munkánkra. Szerintem nagyszerű kombinációt fognak alkotni az újonc George-dzsal."

Merthogy Kubica a Mercedes tavalyi harmadik számú pilótája, George Russell mellett kell majd helyt álljon 2019-ben.

Hamar belopta magát a szerelők szívébe Forrás: Hungaroring

A lengyelt ralibalesete előtt az F1 leggyorsabb pilótái között tartották számon, amit jól jelez a Lowe által elmesélt történet is.

Az akkor a McLaren technikai igazgatójaként dolgozó brit mérnök mindent elkövetett, hogy Fernando Alonso 2007-es távozása után rávegye a wokingiakat Kubica szerződtetésére.

„Évek óta nagy rajongója vagyok Robertnek. Egy időben azért kardoskodtam a McLarennél, hogy odavigyem. Nem emlékszem pontosan, hogy melyik év volt az, úgyhogy valószínűleg 2008-ban és 2009-ben is megpróbáltam.

Ebben az időben nagyon keményen igyekeztem, hogy valahogy bejuttassam a McLaren autójába, mert kimagasló pilóta volt. Sajnos ez nem történt meg."

Hamilton és Kubica többször összecsapott már utánpótláskorú pilótaként is, érdekes lett volna őket egy csapatban látni az F1-ben Forrás: Getty Images/AFP

Hogy Kubica mire ment volna Hamilton csapattársaként, azt már sosem tudjuk meg, az azonban bizonyos, hogy Russell ellen sem lesz könnyű dolga, a Mercedes tavalyi harmadik számú versenyzője már többször bizonyította, hogy kiemelkedően gyors pilóta. „Hogy milyen lesz a teljesítménye, arra szerintem még ő is azt mondaná, hogy nem tudjuk. Nagyon eltökélt és figyelemreméltó személyiség, hogy visszatért. Mindannyian tudjuk, hogy miért tette, ami csodálatra méltó. Mindannyian várjuk, hogy hogyan fognak alakulni a dolgok, de nem tudjuk előre, ettől is érdekes és izgalmas, különösen a lengyeleknek."

Lowe elismerte, hogy korábban volt bennük aggodalom a nagyrészt fél kézzel vezető, sérült jobb karját csak korlátozottan használni képes Kubica alkalmassága miatt, most azonban már nem foglalkoznak ezzel, teljes mértékben kiállnak pilótájuk mellett.

„Elköteleztük magunkat iránta, és ezer százalékig kitartunk emellett. Szerintem senki nem ideges, Robert a versenyzőnk, száz százalékos állapotban van, mindenféle hátsó gondolatok nélkül fogunk együtt dolgozni vele."