Carey: Ecclestone-nal az F1 nem aknézta ki a lehetőségeit

Forma-1, Chase Carey, Bernie Ecclestone, Azerbajdzsáni Nagydíj
Former F1 boss Bernie Ecclestone (L) and F1 chairman and CEO Chase Carey ahead of the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on April 29, 2018. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Legnagyobb tesztje előtt áll a Forma-1 irányítását 2016-ban átvevő Liberty Media a Concorde-szerződés tető alá hozásával, amihez azt szeretné elérni, hogy a csapatok partnerként tekintsenek egymásra.

A Liberty Media 2016-os hatalomátvétele óta sok minden változott a Forma-1-ben, a java azonban még hátravan, a Liberty az első igazán komoly akadállyal a sportág sportszakmai és gazdasági működését szabályozó Concorde-szerződés képében fogja szembe találni magát, amelynek tető alá hozásához többek között az összes csapat beleegyezése is szükséges. A múltban tapasztaltak alapján ez szokott a tárgyalások legnehezebb része lenni, Bernie Ecclestone ideje alatt is rendszeresek voltak a viták, amelyeknek egyik leglátványosabb része általában a Ferrari kiszállással való fenyegetőzése. Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója nem szeretné Ecclestone módszereit alkalmazni.

Carey és Ecclestone sok mindenben nem értettek egyet Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Ecclestone nevéhez fűződik a modernkori Forma-1 kialakítása, a sportág rengeteget köszönhet az autókereskedőből lett ex-F1-főnöknek.

Ezt Chase Carey, a 2016-ban a száguldó cirkuszt 4,6 milliárd dollárért megvásárolt Liberty Media első embere sem vitatja, szerinte azonban Ecclestone és a vezetési módszerei felett eljárt az idő.

„Bernie azt mondta, hogy a sportnak diktátorra van szüksége, én pedig azt, hogy egy vezetőre” – nyilatkozta Carey a Telegraphnak.

Bernie egy briliáns üzletkötő, de nem tudom, hogy egy üzletet felépítő valaki, vagy inkább stratéga, soha nem pókereztem vele."

A Liberty egyik első és leglátványosabb változtatása az volt, hogy elkezdte rendbeszedni a „csomagolást", azaz igyekezett eladhatóbbá tenni az F1-et. Ebbe a közvetítések minőségének javításán át a közösségi média platformjainak felélénkítésén keresztül a szurkolók közelebb hozásáig sok minden beletarozik. Olyan dolgok, amelyeket Ecclestone nem tartott fontosnak.„Nagyon ravasz, okos üzletkötő, de egy ponton a vállalkozásoknak többnek kell lenniük üzletek összességénél.

Nagy sikereket ért el, ezt nem akarom elvitatni tőle, de az utolsó 5-10 évben a Forma-1 nem sok dolgot tett meg, amiket meg kellett volna tegyen ahhoz, hogy kiaknázza a benne rejlő potenciált.”

Ecclestone diktatórikus módszerekkel irányította az F1-et, ami sokáig eredményre is vezetett Forrás: DPPI media/Florent Gooden

„Egy olyan szervezetet találtunk, amely nem tette meg a szükséges lépéseket, és nem voltak meg a képességei sem a lehetőségei kiaknázására. Kulturális gondok voltak, a sportot a rövidtávú üzletek vitték előre, nem volt hosszú távú terv."

Hogy a Liberty által meghonosított másfajta vezetés eredményes lesz-e, azt a 2021-es átfogó szabályváltozások, a költségsapka és a bevételek elosztásának igazságosabbá tétele fogja megmutatni. Az F1-re mindig is jellemző volt a csapatok közötti széthúzás, mindegyikük a saját érdekeit nézte.

Ecclestone ezt az „oszd meg és uralkodj" elv alapján igyekezett kezelni, Careynek azonban mások a tervei.

„Az egyik, amit szeretnék elhozni a Forma-1-be, egy közös vízió és partnerség a kulcsjátékosok között, különösen a csapatok között. A Forma-1 a múltban az oszd meg és uralkodj elv szerint működött."