Vágólapra másolva!
A megszerezhető összes pontot begyűjtötte Lewis Hamilton és a Mercedes, miközben Sebastian Vettel csúnyán leszerepelt. Négy éves szünet után ismét megszavaztattuk a magyar F1-es szakújságírókat a legutóbbi szezon legjeiről!

A GPhírek újjáélesztette korábbi nagy sikerű szezon végi körképét, és az idén 2014 óta először kikérte néhány nagyobb hazai szerkesztőség Forma-1-es újságírójának véleményét az előző szezonról. Akik kíváncsiak a korábbi, 2014-es, 2013-as, 2012-es és 2011-es szavazásra, és egy kicsit nosztalgiáznának, azok az évszámokra kattintva megnézhetik, miként szavazott a hazai szakma néhány képviselője akkor.

Visszatérve az idei évadra, Lewis Hamilton és a Mercedes mindent vitt 2018-ban, a 33 éves brit Juan Manuel Fangiót utolérve megnyerte ötödik világbajnoki címét, miközben csapata zsinórban ötödször hódította el a konstruktőri győztesnek járó trófeát. Ez a teljesítmény hűen tükröződik a szavazatokban is, de csak addig, amíg nem pillantunk a két ponttáblázat második helyezettjére, ugyanis

sem Sebastian Vettel, sem a Ferrari teljesítménye nem nyerte el a magyar F1-es újságírók tetszését.

Olyannyira nem, hogy a négyszeres világbajnok csak holtversenyben a hatodik helyen zárt a szavazásban (Pérezzel egálban utolsó lett azok között, akikre szavazat érkezett), míg a vörösöket kis híján a Sauber is megelőzte.

Hamilton a pályán és azon kívül is lesöpörte Vettelt 2018-ban Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Nem csak a versenyzők és a csapatok, hanem a futamok és a rajtok tekintetében is leadták voksaikat az újságírók. Baka Gábor, Farkas Péter, Gerse József, Majer Dániel, Mészáros Sándor, Ujvári Máté, Wéber Gábor és Zsoldos Barna minden választását rövid indoklással támasztotta alá, valamint megnevezte az év számára legemlékezetesebb pillanatát, valamint legnagyobb csalódását is, bónuszként pedig megpróbálta megjósolni, hogy mi várható 2019-ben.

A szavazatokat a Forma-1-ben is megszokott pontrendszer szerint összesítettük, azaz egy első helyért 25, egy másodikért 18, egy harmadikért pedig 15 pont járt.

A maximálisan megszerezhető 200 pontból nem meglepő módon Hamilton és a Mercedes az összeset besöpörte, a versenyek és a rajtok tekintetében azonban már jóval nagyobb volt a szórás.

Az utolsó ferraris idényét a pontverseny harmadik helyén záró Kimi Räikkönen – még ha az egyéni értékelésben nem is jeleskedett – nagy hatással volt több kategóriára is, az övé lett a két legjobb rajt 2018-ban, a legtöbben pedig az ő győzelmét hozó USA Nagydíjat szavazták meg az év futamának, miként azt nevezték meg az év fénypontjának is.

A Ferrari, és különösen Vettel teljesítményét többen igencsak lehúzták Forrás: DPPI/Florent Gooden

A legnagyobb csalódást sokaknak Vettel és a Ferrari (le)szereplése, valamint az izgalmasnak ígérkező bajnoki hajrá ellaposodása jelentette. Alább a szavazatok alapján az egyes kategóriák összesített végeredménye látható, utána pedig oldalaként, a mellékelt útmutató alapján tudják megnézni a megkérdezett újságírók szavazatait az azokhoz tartozó indoklással.

2. oldal: Baka Gábor (Vezess.hu)
3. oldal: Farkas Péter (Autó-Motor)
4. oldal: Gerse József (GPhírek)
5. oldal: Majer Dániel (GPhírek)
6. oldal: Mészáros Sándor (Autósport és Formula Magazin, F+1 Blog)
7. oldal: Ujvári Máté (az M4 Sport bokszutcai riportere)
8. oldal: Wéber Gábor (az M4 Sport Forma-1-es szakkommentátora)
9. oldal: Zsoldos Barna (Nemzeti Sport)

Versenyzők

  1. Hamilton 200 pont
  2. Verstappen 123 pont
  3. Alonso 63 pont
  4. Leclerc 30 pont
  5. Räikkönen 18 pont
  6. Pérez, Vettel 15-15 pont

Csapatok

  1. Mercedes 200 pont
  2. Red Bull 117 pont
  3. Ferrari, Sauber 66-66 pont
  4. Force India 15 pont

Versenyek

  1. USA Nagydíj 90 pont
  2. Azerbajdzsáni Nagydíj 79 pont
  3. Kínai Nagydíj 63 pont
  4. Német Nagydíj 51 pont
  5. Brit Nagydíj 50 pont
  6. Osztrák Nagydíj 40 pont
  7. Brazil Nagydíj 33 pont
  8. Magyar Nagydíj 25 pont
  9. Olasz Nagydíj 18 pont
  10. Bahreini Nagydíj 15 pont

Rajtok

  1. Räikkönen – Osztrák Nagydíj 90 pont
  2. Räikkönen – USA Nagydíj 76 pont
  3. Hamilton – Mexikói Nagydíj 43 pont
  4. Stroll – Kínai Nagydíj 40 pont
  5. Hamilton – Olasz Nagydíj / Verstappen – Orosz Nagydíj 36-36 pont
  6. Verstappen – Mexikói Nagydíj 25 pont
  7. Vettel – Japán Nagydíj / Vettel – Brit Nagydíj / Mercedesek – Francia Nagydíj 15-15 pont

Cikkünk következő oldalán Baka Gábor (Vezess.hu) szavazatait és szöveges indoklását találja!