Vágólapra másolva!
Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke szerint túl sok pályán kívüli dolog, mint például az elnök halála hátráltatta őket az idén. Vettel ezzel szemben nem hiszi, hogy Marchionne elvesztése hatással lett volna a szezon második felére.

A Ferrari az idén elmaradt a saját és a vele szemben támasztott elvárásoktól, ezt a vörösök is elismerik, arról azonban már megoszlanak a vélemények, hogy pontosan mi volt az oka annak, hogy a biztató kezdet után vakvágányra futott a szekerük. Sebastian Vettel hibái és a csapat fejlesztéseivel elkövetett baklövés az egyenlet nagy részét kiteszik, a miértekről azonban már nem olyan könnyű dönteni. Maurizio Arrivabene csapatfőnök úgy érzi, hogy a csapatot ért balszerencse és tragédiák is fontos szerepet játszottak a világbajnoki szereplésben, Vettel azonban nem teljesen így látja.

Vettel véleménye eltért Arrivabenéétől Forrás: RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Az idényt két győzelemmel indította a csapat, Bahreinben azonban egy kis üröm is vegyült az örömbe, Kimi Räikkönen a kerékcseréje alatt ugyanis elütötte Francesco Cigarini szerelőt, aki lábtörést szenvedett.

Arrivabene szerint ezzel indult a szerencsétlenségek sora, amelyek a pályán kívül hátráltatták őket.

„Először ott volt a baleset a szerelőnkkel, Cigarinivel, aztán az elnökünk, aki idehozott engem a Ferrarihoz, elhunyt, hatalmas űrt hagyva maga után. Ezután pedig az austini futam előestéjén meghalt az egyik mérnökünk – nyilatkozta a csapatfőnök a Gazzetta dello Sportnak. – Sok minden történt a versenyzésen kívül, amire nem volt ráhatásunk. Azt kívánom, hogy a következő szezonban kicsit jobban mellénk álljon a szerencse."

Sebastian Vettel már kicsit másképp, valamivel tárgyilagosabban látja a dolgokat. Sergio Marchionne elnök-vezérigazgató júliusi halála természetesen megviselte lelkileg a csapatot,

a négyszeres bajnok szerint az őszi fejlesztésekre azonban ez aligha volt hatással, azokat vélhetően Marchionnéval is ugyanúgy elszúrták volna.

„Azt nem állíthatjuk, hogy attól a pillanattól kezdve elindultunk a lejtőn, az nem lenne igazságos a csapattal szemben” – mondta Vettel az Auto Motor und Sportnak.

A fejlesztések elszúrása nem Marchionne halálának következménye Vettel szerint Forrás: AFP/Edgar Su

„Természetesen az elnöknek fontos szerepe volt a szervezésben, de ami a nyári szünet után történt, az már a halála előtt is el volt tervezve.

A döntő az lesz, hogy mi történik az előttünk álló hónapokban, csak utána kaphatunk pontos képet arról, hogy milyen hatása van a hiányának."

Egyelőre mindenesetre úgy tűnik, hogy megérzi Marchionne elvesztését a Scuderia, a hírek szerint ugyanis belháború zajlik a csapatnál Arrivabene és a technikai igazgató Mattia Binotto között. Előbbi ugyanakkor nem a radikális megoldások híve, ahogy Marchionne sem kezdett őrült tisztogatásba a tavalyi vereség után. „Előrefelé igyekszem mozdítani a csapatot, és inkább tőrt használok kard helyett" – mondta.