Ricciardo: Bianchi halála segített azzá lennem, aki ma vagyok

Forma-1, Daniel Ricciardo, Red Bull Racing, Magyar Nagydíj 2015
Infiniti Red Bull Racing's Australian driver Daniel Ricciardo celebrates on the podium with his trophy after the Hungarian Formula One Grand Prix at the Hungaroring circuit near Budapest on July 26, 2015. Ferrari's German driver Sebastian Vettel wins ahead of Infiniti Red Bull Racing's Russian driver Daniil Kvyat and Infiniti Red Bull Racing's Australian driver Daniel Ricciardo. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Daniel Ricciardót a 2015-ös Magyar Nagydíj előtti események, nevezetesen Jules Bianchi halála nagyban hozzásegítette ahhoz, hogy mára a sportág egyik legjobbja lehet.

A 2019-es szezon nagy változásokat tartogat Daniel Ricciardónak, aki a Red Bull-családból kilépve a Renault gyári csapatánál próbál szerencsét. Az ausztrál pilóta hétszeres futamgyőztesként a mezőny elitjéhez tartozik, abban azonban, hogy mára idáig jutott, elmondása szerint fontos szerepe volt a 2015-ös szezonnak, amely során barátja és korábbi versenyzőtársa, Jules Bianchi meghalt.

Ricciardo a 2015-ös Magyar Nagydíj dobogóján az égre nézve Bianchinak ajánlotta a harmadik helyet Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ricciardót 2014-ben léptették elő a Red Bullhoz két évnyi toro rossós szereplés után, és rögtön az első anyacsapatnál töltött szezonjában legyőzte az akkor már négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt. Mégsem ez, hanem a kevésbé sikeres 2015-ös esztendő jelentette a mérföldkövet Ricciardo fejlődésében. A júliusi Magyar Nagydíjon állhatott először dobogóra a szezonban, közvetlenül azután, hogy Jules Bianchi belehalt a 2014-es Japán Nagydíjon szerzett sérüléseibe.

– mondta a Red Bull podcastjában. – Ezen kívül abban az időben volt még néhány más dolog is az életemben, ami azzá formált, aki ma vagyok."

Ricciardo és Bianchi már fiatal koruk óta jó barátságban voltak, a Forma-1 előtt is gyakran utaztak együtt a versenyekre és lógtak egymás társaságában.

Mindezek tükrében nem csoda, hogy Ricciardót elöntötték az érzelmei a 2015-ös Magyar Nagydíj után. „Az első verseny azután Budapesten volt, abban az évben pedig akkor állhattam először dobogóra, ami ráadásul kettős dobogó volt a csapatnak. Emlékszem, hogy az egész hétvége nagyon érzelmes volt. Hatalmas érzés volt, megkönnyebbülést és hálát éreztem egyben."

Verstappennel jobban kijött a vártnál

Sokak szerint Ricciardo amiatt döntött a váltás mellett, mert úgy érezte, hogy Max Verstappen mellett nem lesz esélye labdába rúgni a Red Bullnál. Az ausztrál korábban tagadta ezt, most pedig elárulta, hogy két évvel ezelőtt nem gondolta, hogy ennyire jól kijön majd a holland pilótával.

Ricciardo és Verstappen öleli meg egymást az ausztrál utolsó Red Bullnál töltött futama előtt Abu-Dzabiban Forrás: 2018 Getty Images/Mark Thompson

„Talán jobb is lesz [hogy nem leszünk csapattársak], mert nem leszünk közvetlen ellenfelek, hacsak nem fogunk ugyanazért a helyért harcolni. Az mindig megfűszerezheti kicsit a dolgokat.

A személyiségünk és a saját magunkba vetett hitünk ugyanolyan. Úgy gondolom, ő azt hiszi magáról, hogy ő a világ legjobbja, én pedig ugyanezt gondolom magamról. Ezen a ponton nyilván ütközik a véleményünk, ezt azonban az esetek 99 százalékában a helyén tudtuk kezelni. Klassz és kemény csatát vívtunk, én élveztem."

Verstappennek is hiányozni fog a jókedvű Ricciardo, aki megtanította őt arra, hogy miközben egy versenyzőnek a legfőbb ellenfele a csapattársa, közben azért jóban is lehet lenni vele.

„Daniel összességében nagyon pozitív személyiség, mindig mosolyog, jó a légkör körülötte – mondta Verstappen. – Jobb, mint ha az embernek egy morcos csapattársa lenne, aki nem is beszélget vele. Leckének nem mondanám, de a jó légkör fontos a csapatban, úgyhogy ezt megjegyzem és megpróbálok Pierre [Gaslyval] is hasonlót kialakítani."