Sainz: A McLaren először a középmezőnybe készül

Forma-1, Carlos Sainz, McLaren Racing, Abu-dzabi teszt
YAS MARINA CIRCUIT, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 28: Carlos Sainz Jr, McLaren MCL33 Renault during the Test Days at Yas Marina Circuit on November 28, 2018 in Yas Marina Circuit, United Arab Emirates. (Photo by Joe Portlock / LAT Images)
Vágólapra másolva!
A spanyol pilótát lelkesíti a csapat hozzáállása, szerinte a McLarennél tudják, mi kell ahhoz, hogy felzárkózzanak. Reméli, hogy ez még addig megtörténik, amíg ő náluk versenyez.

Teljes sorcserét hajt végre a McLaren a 2019-es szezon előtt, az F1-től visszavonuló Fernando Alonso és az elküldött Stoffel Vandoorne helyén Carlos Sainz és az újonc Lando Norris versenyez majd. Emellett a menedzsment és a mérnöki stáb egy része is megújul, James Key mellett várhatóan hamarosan bejelentik a Porschétől érkező Andreas Seidl leigazolását is.

Szükség is van a megújulásra, mert a McLaren az idén csak Alonso bravúrjainak köszönhetően lett 6. a konstruktőri világbajnokságban, sok esetben a Williamsszel harcoltak, hogy ne legyenek az utolsók az időmérőkön, holott ugyanúgy Renault motort használtak, mint a futamgyőzelmeket is elérő Renault. Ennek ellenére új pilótájuk, Sainz lelkesen vág bele a munkába.

Sainz már kipróbálta az idei McLarent Forrás: Joe Portlock / LAT Images/Motorsport Images

„Nem látom, hogy sokan vakarnák a fejüket – mondta az új OnePlus 6T McLaren okostelefon bemutatóján. – Úgy látom, többé-kevésbé tisztán látják, mi történt, és mit kell fejleszteni. Amikor megérkeztem, tartottak egy prezentációt, és ez számomra pozitív, mert nagyon tisztán átlátják, mi a helyzet és erős vezetéssel mennek előre. Ezt nekem jó volt látni.”

Sainz azt viszont egyelőre nem tudja, hogy a fejlődésnek már jövőre is lesz-e eredménye, figyelmeztetett, hogy időre lesz szükség az előrelépéshez, de ő ebben szívesen részt vesz.

„Arra számítottam, hogy a csapat csak túl akar lenni ezen a szezonon és már a jövő évre koncentrálni, de egy olyan istállóra leltem, ami még november-decemberben is elszánt, hogy jövőre versenyezzen, és ez hihetetlenül átragad az emberre. Én is feltöltődve érkeztem, és ez még elszántabbá tesz, hogy a jövő évi versenyzésre minden téren felkészültebb legyek.”

Már az új színeket képviseli Forrás: Motorsport Images/Zak Mauger

A McLaren utoljára 2012-ben nyert futamot, még mielőtt Lewis Hamilton távozott az istállótól, a 2014-es idénynyitó óta dobogós hely sem jött össze nekik. Eleinte azt hitték, ez a Honda motor miatt van, de az idén kiderült, hogy a karosszériával, és ennek háttereként az istálló irányításával is gondok akadtak. Sainz nyomatékosította, hogy időre van szükségük.

– mondta a spanyol pilóta. – Épp ezért, nem is nagyon kapkodunk. Az elkötelezettség megvan, hogy fejlesszük a McLarent, és először egy rendes, középmezőnybe való autót készítsünk, aztán továbblépjünk. Ez a rövid-középtávú tervünk. Remélhetőleg egy napon ez a csapat visszajut oda, ahova tartozik, és bízom abban, hogy még én is itt leszek akkor.”