Vágólapra másolva!
Pietro Fittipaldi már korábban is lehetőséget kapott volna, de egy baleset miatt csúszik a bemutatkozása. Már az idén F1-es autóba ül.

A korábbi kétszeres világbajnok Emerson Fittipaldi unokája, Pietro Fittipaldi lesz a Haas tesztpilótája a 2019-es szezon során, de a Miamiban született brazil pilóta már az idei szezonzáró után zajló Pirelli teszten is autóba ülhet, november 27-én.

Pietro már korábban képbe került a Haasnál, de májusban mindkét lábát eltörte egy balesetben a spái WEC forduló során, az amerikai istálló ezért nem is vett részt a Hungaroringen rendezett augusztusi teszten. Fittipaldi július végén ült ismét versenyautóba, azóta öt IndyCar-futamon vett részt, a legjobb eredménye egy portlandi 9. hely volt.

Fittipaldi lehetőséget kap a Haasnál Forrás: DPPI/Florent Gooden

A brazil pilóta 2006-2010 között amerikai gokartbajnokságokban szerepelt, majd 2011-től a tengerentúlon népszerű stock car-versenyzésben próbálta ki magát, elsőre az év újonca lett a NASCAR Whelen All American Series-ben, és ezt egy kategóriaváltás után is meg tudta ismételni.

Formulaautókkal 2013 óta áll rajthoz, először a brit F4-es bajnokságban, és Formula-Renault-val ment, 2014-ben 15 indulásból 10 versenyt megnyert. Az F3-as Európa-bajnokságon három dobogós helyig jutott, majd a leromlott színvonalú Formula V8 3.5 bajnoka lett 2017-ben. Günther Steiner csapatfőnök és Fittipaldi is elmondta, várják már a közös munkát.

Kvjat az idén a Ferrari szimulátor-pilótája Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

Fittipaldi mellett a Toro Rosso is bejelentette, hogy Danyiil Kvjat vezetheti az autójukat az Abu-dzabiban zajló teszten, és várhatóan Charles Leclerc is beülhet a Ferrariba, valamint Kimi Räikkönen a Sauberbe. A Red Bull valószínűleg nem engedi át Daniel Ricciardót a Renault-hoz, Pierre Gasly viszont tesztelhet az anyaistállónál.

„Minden kilométer jót tesz neki, amit az autóban tölthet – mondta Kvjattal kapcsolatban Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke az Autosportnak. – Adunk neki némi futásteljesítményt, hogy megismerhesse az új gumikat, és képbe kerüljön, hogy mi folyik az autóban, noha a jövő évi autó eléggé más lesz az aerodinamika miatt. Ettől függetlenül mindig jól jön az autóban töltött idő.”