Magnussen bizonyította, hogy nem szabad viaszbábunak nézni

Forma-1, Kevin Magnussen
Kevin Haas F1's Danish driver Kevin Magnussen is pictured ahead of the Formula One Hungarian Grand Prix race at the Hungaroring circuit in Mogyorod near Budapest, Hungary, on July 29, 2018. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A Haas dán pilótája végre élvezi a Forma-1-et, pedig egyes manővereivel kihúzta a gyufát másoknál. Csapatfőnöke szerint nem vezet veszélyesen durván, és a riválisok csak az önbizalmát próbálták megtörni a nyafogással.

Az idei szezon egyik pozitív története Kevin Magnussené, aki megtáltosodott attól, hogy életében először csapatváltás nélkül vezethet végig két évet a Forma-1-ben. A középmezőnyben a Haas pilótájánál csak a renault-s Nico Hülkenberg szerzett eddig több pontot, és szinte biztos, hogy jövőre is szerződést hosszabbít vele az amerikai istálló.

A korábban a McLarentől és a Renault-tól is eltanácsolt dán már nem először beszélt arról, hogy a stabilitás szárnyakat ad neki. "A Forma-1-es karrierem eleje nagyon ingatag volt" – mondta.

Az első csapatom [a McLaren] bizonytalan lábakon állt és marakodás zajlott a menedzsmentben, hatalmas volt a nyomás."

Magnussen a McLarennél debütált Forrás: AFP

A 2016-ban újra önálló istállót indító Renault szerinte egyéb lehetőségek hiányában szavazott rá egy idényre. "Nem kaptam meg a szükséges segítséget, pedig szerintem jól végeztem a feladatom. Azonban kezdettől fogva tudták, hogy nem én vagyok a megfelelő ember számukra – véli Magnussen. – A Haas szerencsére látott bennem potenciált és adtak egy lehetőséget."

"Ennyire még sohasem élveztem a Forma-1-et, és ilyen versenyképes sem voltam még – nyilatkozta. – A csapat képes döntéseket hozni és meghatározni a követendő irányt, ez nagy erőssége. Nincsenek viták és véleménykülönbségek a felső vezetésben."

Leperegnek róla a kritikák

Jó teljesítményét azonban beárnyékolta néhány keményebb manőver, amiért ellenfelei megszólták. Ezek közül a bakui volt kifejezetten aggasztó, ahol kis híján felkente a falra Pierre Gasly-t, ezért büntetést is kapott. A kárvallott pilóta ott azt mondta, Magnussen a legveszélyesebb versenyző, aki ellen valaha vezetett.

Voltak vitatott manőverei Forrás: AFP/Andrej Isakovic

"Nem vagyok tökéletes – jelentette ki Magnussen. – Tudom, hogy elkövetek hibákat és időnként átlépem a határt. De meg kell találnom a helyes egyensúlyt és nem hagyni, hogy befolyásoljon más pilóták véleménye."

"Ezekre alapozom a gondolkodásom, és igyekszem javulni."

Csapatfőnöke, Günther Steiner méltatta a reakcióját és ellenállását a bírálatokra. Úgy véli, versenyzője egyszerűen csak nem hagyja, hogy könnyű prédának tekintsék.

45 pontnál tart, a középmezőnyben csak Hülkenberg szerzett többet nála Forrás: NurPhoto/Robert Szaniszlo/NurPhoto/Robert Szaniszlo

"Azt akarjuk, hogy harcoljon, és ehhez időnként meg kell villantani a karmokat. Itt semmit sem adnak ingyen – mondta. – Meg akarja mutatni magát, de nem vezet durván."

"Emiatt kritizálják a rutinosabb pilóták, akik ha azt látják, hogy egy fiatal nem engedi előzni őket, nyafogni kezdenek. Mindenki ugyanazt játssza, erre szükség is van. Nem bírálom a többi versenyzőt, csak próbálják megtörni [Magnussen] önbizalmát, de nem járnak sikerrel. Többen már fel is adták, mert látják, hogy nem pehelysúlyú."