Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb lehet az elégedetlenség a McLarennél a gyenge eredmények miatt. A szakmai stáb már egy korábban kirúgott főnököt is visszahívna.

A Renault motorok érkezésétől várta a csodát a McLaren az idei szezon során, ez azonban nem érkezett meg, mert az autójuk nem tudja felvenni a Red Bull-lal és a gyári Renault-tól is kikapnak. A wokingi istálló teljesítménye ráadásul nem is javul, ami egyre kínosabb Eric Boullier csapatfőnök számára.

Boullier-t még az azóta kirúgott Ron Dennis nevezte ki 2014 elején, azóta lényegében semmilyen eredményt nem tud felmutatni a csapattal, sőt az egész F1-es pályafutása alatt is csupán két futamot nyert meg a Lotusszal. A francia szakembert a Bahreini Nagydíj után lefokozták Zak Brown ügyvezető beosztottjának és a Daily Mail szerint az alkalmazottak is ki vannak borulva miatta.

Eric Boullier alatt kezd forró lenni a talaj Forrás: AFP

A Daily Mail című brit bulvárlap szerint akkor telt be a pohár, amikor Boullier a Kanadai Nagydíj utáni kiértékelésen nem tudott magyarázattal szolgálni a McLaren gyenge montreali formájára. Egy névtelenül nyilatkozó csapattag szerint egy delegáció formálódik, ami azért kezdhet lobbizni, hogy csábítsák vissza Boullier elődjét, Martin Whitmarsh-t.

Whitmarsh-t még a legendás Ron Dennis vitte a csapathoz és nevezte ki őt az utódjaként a kémbotrány után, majd Dennis rúgta ki őt 2014 elején.

A brit üzletember megítélése nem egyértelműen pozitív, mert Dennisnél nyitottabb hozzáállással vezette a McLarent, viszont ennek következtében hozzájárult ahhoz, hogy a Brawn GP megkapja a Mercedes motorokat, így a Daimler később megalakíthatta a gyári csapatát és leminősíthette a McLarent ügyfélcsapattá, valamint 2012 végén elvesztette Lewis Hamiltont is.

Whitmarsh nem tudta hozni a sikereket, amiket elődje, de még akkor is sokkal jobb volt a McLaren, mint most Forrás: AFP

Dennis a visszatérése után rögtön kirúgta őt, azóta az Amerika Kupában versenyző Ben Ainslie Racing ügyvezetője volt és tanácsadóként besegített az FIA-nak az F1-es költségplafon kidolgozásába is. A brit szakember a Spanyol Nagydíjra személyesen is ellátogatott, de az nem derült ki, hogy milyen céllal tette ezt.

Whitmarsh-t már korábban is megkeresték volna a McLaren dolgozói, ő akkor azt tanácsolta, hogy ne neki írjanak levelet, hanem Mansour Ojjeh társtulajdonosnak.

„Nekem is sok lett egy kicsit – mondta Whitmarsh a lapnak. – Imádom a csapatot és elkeserít, hogy mivé lett. Nagy változásra van szükség a hozzáállás terén. Túl sok a politika a döntéshozók között, szerintem néhányuknak mennie kell. Én már elmondtam a véleményemet Mansournak és most a tulajdonosoknak kell dönteniük, hogy mihez kezdenek.”

A McLarennek nem a Force Indiával és a Haasszal kellene küzdenie Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

Whitmarsh szerint önmagában szép dolog, hogy a McLaren az IndyCarban és Le Mans-ban is versenyezne, de úgy véli, a csapatnak a nagydíjversenyzésre kell koncentrálnia. Kijelentette, a mai napig Woking térségében él, ezért gyakran találkozik a McLaren dolgozóival.

A szakembert Tim Goss technikai igazgató menesztése is felháborította.

„Tim szenzációs elme, keményen dolgozik, nem pletykás, értéket visz a csapathoz. Bűnbaknak kiáltották ki. Lehet, hogy nem tud mindenre [rögtön] választ adni, de dolgozna a megoldásokon – mondta, majd hozzátette: Ha egy delegáció megjelenne az ajtómnál, nem zavarnám el őket. Tudják, hol találnak meg.”