Vágólapra másolva!
Lewis Hamiltonnak az első rajtkocka is összejöhetett volna, ha egy sirály nem szorul a fékhűtőjébe, Romain Grosjean új fejlesztésű szárnyát pedig egy mormota tette tönkre. 

Időről időre a megszokott problémákon túl egyéb, olyan külső tényezőkkel is meg kell küzdjenek az F1-es pilóták, mint például a pályára tévedő állatok. A Kanadai Nagydíj ilyen szempontból különösen veszélyes helyszín, főként a Notre Dame szigeten őshonos mormoták miatt, amelyek előszeretettel nézik a kelleténél jóval közelebbről a száguldó versenyautókat.

Kanadában a pálya menti élővilággal is számolnia kell a pilótáknak Forrás: AFP/2018 Getty Images/Dan Istitene

Nem csak mormoták, hanem sirályok is fel-feltűnnek a montreali versenypályán. Vélhetően utóbbival találkozott Lewis Hamilton a Kanadai Nagydíj időmérő edzésén. A brit különösen a Q3-ban szenvedett a fékekkel, Mark Hughes a Motorsport Magazine-nak írt beszámolójában pedig megemlíti, hogy a Mercedes körül minden egyes bokszba érkezés során különös barbecue-illat terjengett.

Mint később kiderült, a csapat egy madár maradványait találta meg az egyik fékhűtőben, ami Hamilton első kerekének sorozatos blokkolására is magyarázatot adhat a pálya hajtűkanyarjában.


A Mercedes pilótája mellett Romain Grosjean is találkozott a helyi élővilág egyik tagjával a hétvégén. A francia a második szabadedzésen ütött el egy mormotát a hosszú egyenesben. Az állat a másodperc töredéke alatt megsemmisült, a maradványai pedig beterítették a Haas orrkúpját és a fedélzeti kamerát.

Charlie Whiting, az F1 versenyigazgatója szerint megvolt az oka, hogy miért nem távolították el az edzés korábbi szakaszában is jól láthatóan a pályát szegélyező fűsávban fekvő állatot.

– mondta Whiting. – Úgy éreztük, hogy jobb a helyén hagyni és reménykedni, hogy nem rohan be, de sajnos nem így lett."

Vettel és a sirályok esete a 2016-os Kanadai Nagydíjról Forrás: AFP/2016 Getty Images/Charles Coates

A Haas-t is rosszul érintette az eset, hiszen Grosjean autóján a legújabb fejlesztésű első szárny volt, ami szintén megsérült a hozzávetőlegesen 6 kilós állattól.

– mondta a versenyigazgató. – Igyekszünk betömni az üregeiket, de egyszerűen újakat ásnak és gyakran a pályára is bemerészkednek. Nem szép látvány, de nem sokat tehetünk ellenük."

A mormotáknak nem hozott szerencsét a Kanadai GP kabalaállata

A sirályokról Sebastian Vettel is tudna mesélni, miután a 2016-os Kanadai Nagydíjon két, a pálya közepén békésen álldogáló példányt kellett kikerülnie az egyes kanyarban, de nem csak ezzel a két állattal találkozhattunk már F1-es versenyen.

Max Verstappen a 2016-os Szingapúri Nagydíj szabadedzésén egy óriási gyík megjelenését jelentette a rádión, Juan Pablo Montoyát a 2001-es Osztrák Nagydíj tréningjén egy pályára futó szarvasról figyelmeztették ("mint egy ló, csak agancsa van"), míg a brazíliai versenyhétvégéken rendszeresen kóborkutyák nehezítették meg a versenyzők életét.