Vágólapra másolva!
A finn pilóta már Monacóban helyre tette a pályafutásáról spekuláló újságírókat, a Toyota is cáfolta, hogy a ralivébére csábítanák a Ferrari versenyzőjét.

Az előző évekhez hasonlóan ismét bizonytalan Kimi Räikkönen pályafutásának sorsa, miután a Ferrari 2014 óta folyamatosan csak egyéves szerződéseket kínál neki. A 2007-es világbajnok az F1-es mezőny korelnöke, de az idei szezont a korábbiaknál jobban kezdte és Sebastian Vettel továbbra is kiáll mellette.

Monacóban a finn sajtó arról kezdett pletykálni, hogy Räikkönen jövőre visszatérhet a rali-világbajnokság mezőnyébe a Toyota színeiben. A japán gyártó programját Räikkönen honfitársa, Tommi Mäkinen vezeti, aki el is látogatott Räikkönen jachtjára, de a Ferrari-pilóta világosan tagadta a felmerült spekulációkat.

Räikkönen jövője ismét ködbe burkolózik Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A szóbeszédet táplálta, hogy a Toyota WRC programját működtető Tommi Mäkinen Racing ügyvezető alelnöke, Mia Miettinen azt mondta, „Kimi jó választás lenne a Toyotának, de először el kell döntenie, hogy folytatja-e a pályafutását a Ferrarival.” Räikkönen az év elején az F1 Racing magazinnak úgy vélekedett, komolyan már nem tervez a ralivébével, de alkalomszerűen visszatérne.

Räikkönen két szezont húzott le a WRC-ben 2010-ben és 2011-ben, a Citroen színeiben, ekkor Kaj Lindström volt a navigátora, aki most a Toyota sportigazgatójaként dolgozik. Kijelentette, a japán gyártónál nem téma Räikkönen szerződtetése.

Lindström és Räikkönen jól ismeri egymást Forrás: AFP/Frederick Florin

„Erről most hallok először – nyilatkozta az Autosportnak. – Az biztos, hogy ha valami ilyesmi történne, akkor én tudnék erről elsőként Tommitól vagy tőle – utalt Räikkönenre. – Számomra ez csupán spekuláció.”

Räikkönen ralis pályafutása balesetekkel volt kikövezve, a legjobb eredménye egy 5. hely volt a 2010-es törökországi versenyen.

A japán gyártó idén két finn pilótát indít Jari-Matti Latvala és Esapekka Lappi személyében, valamint az észt Ott Tanak is gyári szerződéssel vezeti a harmadik Yarist. A Toyota másik nemzetközi versenyprogramja az FIA WEC-ben fut, ott a csapat egyik tagja a kétszeres világbajnok Fernando Alonso.