Vágólapra másolva!
Fernando Alonso úgy érzi, a Forma-1-es pilótáknak kevés beleszólásuk van a szabályok alakításába. A McLaren világbajnoka kevésbé kiszámítható versenyeket szeretne.

Fernando Alonso készséggel elismeri, hogy a Liberty Media többször is kikérte az ő, illetve kollégái véleményét a sportág jövőjét illető kérdésekben. Mégis úgy érzi, a versenyzőknek kevés beleszólásuk van a szabályokba – ez inkább a csapatvezetők, illetve a sportágat irányító Liberty Media és az FIA dolga.

– válaszolta a McLaren rangidőse a Bahreini Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy min változtatna az F1-es szabályokat illetően.

Alonso úgy véli, az F1-es szabályok alakítása nem a versenyzők dolga Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„A Liberty nyitottan közeledett hozzánk [a pilótákhoz], tavaly sokszor kikérték a véleményünket ilyen-olyan ügyekben, hogy mit szeretnénk, és ezek nagyon produktív megbeszélések voltak. Most viszont már [kész] tervekkel rendelkeznek, amiket holnap a csapatvezetők elé fognak tárni. Náluk van minden tudás és hatalom [ami a szabályok megváltoztatásához szükséges]."

Az újságírók azonban nem érték be ennyivel, megpróbálták eltéríteni Alonsót a diplomáciai vonalról, és tovább faggatták. „Jó lenne, ha szorosabb csaták alakulnának ki, annak mindenki örülne. Emlékszem, hogy régen néztem a[z F1-es] futamokat a tévében, ahogy a múlt héten is megnéztem egy versenyt, azt hiszem 1990-ből, vagy 1989-ből.

Alonso szerint a Mansell, Prost (a képen), Senna és Piquet nevével fémjelzett F1-es "aranykor", a '80-as, '90-es évek fordulója csalóka. Akkoriban nagyobb volt a szórás a mezőnyben Forrás: AFP

Ha az ember egy másik sorozat, mondjuk az Indycar versenyeit nézi, az utolsó tíz körben jellemző kiszámíthatatlanság az, ami vonzóvá teszi ezeket" – fejtette ki a kétszeres világbajnok.

„Manapság viszont

amit szomorú dolognak tartok." – tette hozzá Alonso.