Ricciardo büntetéssel kezdi az Ausztrál Nagydíjat

F1, Forma-1, Daniel Ricciardo, Red Bull, péntek, szabadedzés, Melbourne 2018
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 23: Daniel Ricciardo of Australia and Red Bull Racing prepares to drive in the garage during practice for the Australian Formula One Grand Prix at Albert Park on March 23, 2018 in Melbourne, Australia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1V4TXTHP11W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Csak a Red Bull tudta megszorongatni a Mercedest az Ausztrál GP pénteki szabadedzésein. Daniel Ricciardo viszont 3 rajthelyes büntetést kapott, mert nem lassított eléggé a piros zászló alatt.

Max Verstappen a második, Daniel Ricciardo a hetedik időt futotta az Ausztrál Nagydíj pénteki 2. szabadedzésén, a holland ráadásul 0,127 másodpercre meg tudta közelíteni az éllovas Lewis Hamiltont. Ebből is látszik, hogy a Red Bull egykörös tempója rendben van. Christian Hornerék mégis inkább a hosszú etapok alapján remélik, hogy versenyben is erős lesz az RB14.

Ricciardo és Verstappen is úgy nyilatkozott:

remélik, hogy beválik a meteorológusok jóslata és esni fog a szombati időmérő edzésen.

„Mindig örülünk annak, ha esik, ez ugyanis kiegyenlíti az erőviszonyokat. Örömmel láttuk, hogy ma egyáltalán nem mentünk rosszul [száraz pályán], de a vizes pálya még több esélyt kínálna számunkra.

– mosolygott Ricciardo, aki 2014-ben a vizes időmérőn a 2. rajtkockát szerezte meg, élete első red bullos versenyén.

Ricciardónak nem akar összejönni egy gondmentes F1-es hétvége Ausztráliában Forrás: Red Bull/Mark Thompson/Getty Images

„Ha vizes a pálya, az csökkenti a motor(erő) jelentőségét és sokkal rázósabb kezelni a kigyorsításokat is" – tette hozzá Max Verstappen. – A Red Bull mindig jól működik az esőben és én is kedvelem, ezért remélem, esni fog szombaton! Tetszett az autó viselkedése pénteken. Persze, van még lehetőség a fejlődésre, de összességében elégedett vagyok a nappal. Nem voltak problémáink, ami jó jel" – jegyezte meg a holland.

Ricciardo végül hetedik lett, az ausztrál kifogta a nap egyetlen piros zászlóját, amit azért tettek ki, mert egy kábeldarab került a pályára a rajt-célvonalon. „Abban a körben négytizeddel jobb voltam, mint a lágy gumikon [az előző körben].

– mondta az ausztrál.

Ricciardót előbb a piros zászló, majd az FIA büntetése vetette vissza Forrás: Red Bull/Robert Cianflone/Getty Images

Ekkor még nem tudta, hogy ennél súlyosabb csapást kell elviselnie.

Két órával a második szabadedzés leintése után a versenybíróság 3 rajthelyes büntetést rótt ki az ausztrálra, mert nem megfelelő sebességgel (túl gyorsan) haladt a pályán. A Forma-1 Sportszabályzatának 31.6-os cikkelye szerint –

amelyet az idén léptettek érvénybe, hogy szigorúbban büntethessék a piros zászló hatálya alatt történt gyorshajtást

– Ricciardo nem lassított le eléggé a pálya körül elhelyezkedő érzékelők (FIA ECU) adatai szerint, ami igen komoly szabályszegésnek számít.

Erős pénteki tempója alapján Verstappen még magasra tarthatja a Red Bull zászlaját Forrás: AFP/William West

A versenybírák szokás szerint meghallgatták az ausztrál pilóta, illetve a csapat véleményét. Ricciardo beismerte, hogy hibázott, amikor rosszul olvasta le a kormányon lévő LED-kijelző adatait. A Red Bull bizonyítani tudta, hogy

a versenyző a korábbiakhoz képest 175 km/órával lassabban haladt át a 12-es kanyaron

(és jelentősen lassított a célvonalig hátralévő utolsó három kanyarban is), ezért a stewardok megkegyelmeztek nekik. Ricciardo tehát tulajdonképpen megúszta a szerencsétlen esetet egy háromhelyes visszasorolással.