A Sauber a Ferrari támogatásával válna az F1 új meglepetéscsapatává

Forma-1, Alfa Romeo Sauber F1 Team, Alfa Romeo Museo Storico
A photo taken on December 2, 2017 shows the new Alfa Romeo Sauber Formula One Team car during its official presentation at the Alfa Romeo Historical Museum in Arese, near Milan. Alfa Romeo are returning to Formula One after a 30 year absence as backers of Sauber next year. The Ferrari-powered team will be known as Alfa Romeo Sauber. / AFP PHOTO / Marco BERTORELLO
Vágólapra másolva!
Néhány év múlva a Sauber szeretné ismét megrángatni a nagy csapatok bajszát, körülbelül úgy, ahogy az utóbbi időben a Force India tette. A párhuzamhoz jó alapot jelenthet a Ferrari támogatása.

A Mercedes-Ferrari-Red Bull hármas nagyon elszakadt az F1 többi csapatától, tavaly gyakorlatilag már egy külön ligában vívtak egymással az élmezőnyben. Az elmúlt években többnyire csak morzsák jutottak a kisebb költségvetésű alakulatoknak, amit a turbókorszak kezdetén még a Williams csipegetett fel, majd a fokozatos visszaesésük után a Force India lépett a negyedik helyre az erősorrendben, egyelőre megelőzve a gyári Renault-t és a McLarent is.

Vijay Mallya csapata a 2008-as megalakulás óta egy kivétellel mindegyik szezonban megtartotta az előző évi konstruktőri pozícióját, vagy javított rajta. Ebben a Mercedes motor mellett az összeszokott, hatékonyan fejlesztő mérnöki gárda segítette őket, amivel 2014-től 2016-ig négy dobogós eredményt is szereztek.

Nem véletlenül a Force India szereplése jelenti a reménysugárt a szerényebb erőforrásokból gazdálkodó csapatoknak, ennek megfelelően

a szebb napokat látott Saubernél is őket tekintik mintapéldának a felkapaszkodásra.

A Frederic Vasseur vezette istálló a Ferrari támogatásával próbál előretörni a sereghajtói pozícióból.

"A Force India jó mintát jelent számunkra, mert nagyjából úgy dolgoznak együtt a Mercedesszel, mint mi a Ferrarival – nyilatkozta Vasseur az Autosportnak. – Az együttműködésük érinti a pilótákat, a feladatok összehangolását, a motorral és egyéb elemekkel kapcsolatos munkát. A csapatuk is nagyjából akkora, mint a Sauber."

A csapatok közül a Sauber szerezte a legkevesebb pontot 2017-ben Forrás: AFP/Paul Crock

A svájci istálló az elmúlt két évben egyik jelenlegi vetélytársát sem tudta megelőzni a pontversenyben. 2018-tól Alfa Romeo néven címkézett motorokat kapnak a Ferraritól, és a maranellóiak egyik tehetségét, Charles Leclerc-t ültetik az egyik autójukba.

Vasseur ugyanakkor tudja, hogy nem egyetlen holtidény alatt fogják behozni a lemaradásukat. "Időbe telt, mire a Force India ütőssé vált. Régen, amikor még Spyker néven futottak (2007-ben), a legjobb tízbe kerüléstől is messze voltak – emlékeztetett. – Hosszú távlatban gondolkodtak, és évről vére javult a tempójuk, mostanra pedig elég következetessé váltak. Nekünk ugyanezt az utat kell járnunk.

Ilyen festése lesz az idei Alfa Romeo Saubernek Forrás: AFP/Marco Bertorello

"Az első célom az, hogy faragjunk a hátrányunkból. Előbb vissza kell térnünk a meccsbe, képesnek kell lennünk a harcra a hozzánk hasonló csapatokkal. Szerintem ez sikerülni fog. Azt nehéz megmondani, hogy a 8., a 9. vagy a 10. helyért fogunk-e küzdeni, ennél többet viszont nehéz lesz elérni (idén)."

A Ferrari a Sauber mellett az amerikai Haas csapattal is technikai együttműködést folytat.