Vágólapra másolva!
Ritkán látott vihart kavart az F1 menedzsmentje azzal, hogy korszerűtlennek minősítették és száműzték a versenyek rajtjaitól a táblákat tartó hoszteszeket.

December eleje óta téma, hogy eltűnhetnek a táblákat tartó hoszteszek, az úgy nevezett grid girlök az F1-es futamok rajtjaitól. Már a felvetés is vitákat kavart, elhangzottak érvek pro és kontra, de még januárban is úgy tűnt, hogy az F1 menedzsmentje sem tudja pontosan, hogy mit kezdjen a helyzettel. A hónap végén aztán bejelentették, inkább eltörlik az egész jelenséget.

Az F1-ben és általában az autó- és motorsportokban az 1960-as évek végétől dolgoznak hoszteszek, a feljegyzések szerint az első modell a japán Rosa Ogawa volt. Már az ő feladata is a reklámozás volt és a munkakör alapvetően azóta sem változott, a grid girlök ellenzői viszont úgy vélik, a világ és benne a nők helyzete mára túllépett ezen.

Eltűnnek a grid girlök az F1-ből Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Ezzel a jelek szerint a Liberty Media is egyetértett, amikor követték a Sportautó-világbajnokság (FIA WEC) és a Formula E példáját. Az elektromos autóverseny szóvivője üdvözölte is az F1-et a 21. században és rámutatott, hogy ők már tavaly szakítottak a hagyománnyal, de ezt nem kívánták nagydobra verni. Női modellek helyett ők inkább gokartos gyerekeket hívnak meg a versenyekre.

Köszönetet mondott az F1-nek a Women’s Sport Trust is, ami a Twitteren azt közölte, „újabb sport határozta el nyilvánosan, hogy mi mellett állnak ki.”

Megértően nyilatkozott a Williams korábbi tesztpilótája, Susie Wolff is, aki visszavonulása óta lányok útját próbálja egyengetni a motorsportok felé. Wolff a BBC-n megjelentetett jegyzetében azt írta, őt az elmúlt 25 évben nem botránkoztatták meg a grid girlök és nem is tartja prioritásnak, hogy az F1 a fejlődés érdekében változtasson ezen a helyzeten.

Népviseletben az Osztrák Nagydíjon Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Wolff hozzátette, hogy a grid girlök a sport hagyományának részei és Ausztriában például népviseletben jelennek meg, ami megtiszteltetésként kezelendő. Felidézte, hogy amikor a DTM-ben versenyzett, elbeszélgetett egy grid girllel, aki orvostanhallgató volt és ő „izgalmasnak tartotta, hogy ilyen közel kerülhet a versenyautóhoz és a rajtrácson lehet pont a futam kezdete előtt.”

– vélte Wolff. – Érdeklődéssel és reménnyel figyelem az eseményeket. A grid girlöknek annyi, ha tetszik, ha nem. Ennél azonban fontosabb, hogy mi jön most ezután” – szögezte le. Kiállt a döntés mellett az ismert riporter, Jennie Gow és a Sky Sports műsorvezetője, Natalie Pinkham is „vízválasztónak” nevezte a lépést.

Susie Wolff (balra) korábban a Williams tesztpilótája volt Forrás: AFP/Lluis Gene

Egyetértett a lépéssel Claire Williams is, aki az egyetlen nő az F1-es csapatok felsővezetéseiben. A BBC-nek azt mondta, „ezt a döntést a sportnak meg kellett hoznia”, elismerte, hogy a lányok a tradíció részei és a leépítésük „vegyes reakciókat” vált majd ki, de leszögezte: „Haladnunk kell a korral” és az F1 „új korszakba lépett.”

Számszerűsíteni természetesen nehéz a véleményeket, de a tiltás miatt elégedetlenek valószínűleg többen vannak, még akkor is, ha a grid girlök „megmentéséért” indított petíciót egyelőre csak 3.700-an írták alá. A betiltást ellenzők között az egyik legélesebben (és leghosszabban) talán Leena Gade, az Audi korábbi többszörös Le Mans-győztes versenymérnöke állt bele a vitába a Twitteren.

Azért, mert iszonyúan szutyok példát látnak a társaiktól. Nem engem kell kikiáltani a nőnek, aki befutott, mert a sportom tele van olyan nőkkel, akik befutottak egy férfiak által meghatározott arénában és nem rettentette el őket ’a nők szexualizálódása’. A lelkesedésünk miatt jutottunk ide és azért, mert hittünk abban a feladatban, amit meg akartunk csinálni.”

Leena Gade azt üzente, ha nem te vagy Brad Pitt, ne gyere be Forrás: Audi Communications Motorsport/Ferdi Kräling Motorsport-Bild GmbH/Audi Communications Motorsport

Gade kijelentette, hogy a grid girlök „szponzorokat és csapatokat képviselnek, terméktudással rendelkeznek és azért fizetik őket, hogy tájékoztassák az ügyfeleket a lehetőségekről.” Rámutatott, hogy sokan a tanulmányaikra költik a keresetüket, szerinte „már régen vége van a félig meztelen korszaknak és

„Az nem egyenlőség, hogy eltiltjuk ezeket a nőket a pénzkereséstől. Ne azzal foglalkozzanak, akik a sportban vannak, hanem iskolás lányokat kérdezzenek arról, választanák-e a motorsportokat és tegyék fel a kérdést, hogy miért gondolják azt, hogy a csavarkulcs, a mérnöki tudományok, a PR, a marketing, a csapatmenedzsment és a versenyzés nem nekik való.”

A választás jelentőségét emelte ki Rebecca Jackson brit műsorvezető és autóversenyző is, aki a YouTube-ra feltöltött videójában úgy vélte, visszalépés, ha ezt elveszik a modern nőktől és „röhejes elképzelésnek” nevezte, hogy a grid girlöket tárgyiasítanák. Elismerte, hogy a munkakör része, hogy a hoszteszek vonzzák a figyelmet, de szerinte ez nem csak az autóversenyeken van így.

„Szép emberek el fognak adni termékeket világszerte és szerintem ez mostanában nem is fog megváltozni. Elég megnézni a parfüm-, ruha- és órareklámokat. Minden reklámban szép emberek vannak. Így működik a világ. A grid girlökön ugyanúgy reklámok vannak, mint az én versenyzői kezeslábasomon” – mondta.

„Az is lehet, hogy nem akartok dolgozni és inkább minden időtökben anyák és feleségek kívántok lenni. Erről nem lehet ítélkezni és meg kellene adni a lehetőséget, hogy minden lány és nő az lehessen, ami és aki szeretne lenni” – szögezte le.

Édesapja távollétében Claire Williams a csapatfőnök Forrás: Williams F1

Az nem okozott meglepetést, hogy az F1 korábbi ügyvezetője, Bernie Ecclestone bírálta utódjai döntését, de kiállt a grid girlök mellett Niki Lauda, a Mercedes-csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnöke is. A korábbi háromszoros világbajnok „nőellenes döntésnek” nevezte a fejleményt a Der Standardnak és úgy vélte, a férfiak a nők feje fölött jutottak elhatározásra.

– mérgelődött. – Remélem, vissza lehet ezt fordítani. Az sem zavarna, ha lennének fiúk a lányok mellett is a rajtrácson. Miért ne? A lányok mindig is hozzá tartoztak az F1-hez és ennek így is kellene maradnia. Egyre több nő jut magasabb pozíciókba és nagyon jól csinálják. Az egész [helyzet] jó irányba tart, de a két dolog nem zárja ki egymást. Én nem akarom visszatartani a nőket, hanem bátorítanám őket. Ha viszont ez így megy tovább, Amerikában nem marad több cheerleader.”

A következő oldalon modellek véleményét szemlézzük a brit sajtóból és a közösségi médiából.