Az Alfa Romeo teljesen bekebelezheti a Saubert

Forma-1, Sauber, Alfa Romeo
(LtoR) Sauber CEO Pascal Picci, Fiat Chrysler Automobiles CEO Sergio Marchionne, FIA President Jean Todt, Monegasque racing driver Charles Leclerc, Swedish Sauber F1's driver Marcus Ericsson, Formula One Group CEO Chase Carey unveil the new Alfa Romeo Sauber Formula One Team car on December 2, 2017 at the Alfa Romeo Historical Museum in Arese, near Milan. Alfa Romeo are returning to Formula One after a 30 year absence as backers of Sauber next year. The Ferrari-powered team will be known as Alfa Romeo Sauber. / AFP PHOTO / Marco BERTORELLO
Vágólapra másolva!
A Sauber tavaly kinevezett csapatfőnöke, Frédéric Vasseur szerint csak akkor maradhat hosszú távon az F1-es világbajnoki sorozatban a svájci istálló, ha gyári csapattá válik.

Eltűnt az F1-ből a privát kis- és középcsapatok többsége az elmúlt évtizedekben, mert nem tudták állni a költekezési versenyt az autógyári, illetve komoly szponzori hátterű vetélytársakkal. Hírmondónak a Jordan utódja, a Force India, a Sauber és a Williams maradt az elmúlt évtizedből, valamint két éve csatlakozott a mezőnyhöz a stabil lábakon álló Haas F1 is.

Noha a Force India megmutatta, hogy kisebb büdzséből is le lehet győzni a tehetősebb riválisokat, Vijay Mallyáék aggódnak, hogy a McLaren és a Renault fejlődése ellen idén talán már tehetetlenek lesznek.

A Sauber közben a mezőny legvégére csúszott vissza, az előző két szezonban csupán három futamon tudott pontot szerezni.

Nincs jó szériában a Sauber, 2017-ben utolsó lett a csapatok rangsorában Forrás: DPPI/Frederic Le Floc'h

A korábban néhány évig a BMW fennhatósága alá tartozó istálló 2018-tól Alfa Romeo címkével ellátott motorokat fog kapni régi partnerétől, a Ferraritól, és az autó festésén is megfigyelhető lesz a márka jelenléte. Elképzelhető, hogy ez az első lépés az Alfa Romeo önálló konstruktőrként való visszatéréséhez – ami a csapatfőnök szerint a túlélést jelentheti a negyedszázada működő svájci istállónak.

"A vállalat vezetői teljesen Alfa Romeóba csomagolt csapatot akarnak látni. Jelenleg a Ferrari motorjait használjuk, de a cél az, hogy ne (ferraris) leányvállalatként, hanem gyári istállóként legyünk az Alfa Romeo csapata" – jelentette ki Frédéric Vasseur az Auto Hebdónak.

Időnként vannak kitűnő szezonjaik, mint mostanában a Force Indiának, de ha beüt akár csak egy kis krízis, minden összeomlik. Az Alfa Romeóval való együttműködésnek köszönhetően a csapat szilárd talajon áll."

Az F1 főnöke, Chase Carey jelenlétében (a képen bajusszal) már november végén bemutatták a Sauber-Alfa Romeo 2018-as festését Hinwilben Forrás: AFP/Marco Bertorello

Vasseur szavai azért érdekesek, mert a csapatalapító Peter Sauber nemrég épp arról beszélt, hogy szerinte az Alfa Romeo csak névadó szponzor lesz, és egyhamar nem vásárolja fel a Saubert.