Vágólapra másolva!
Minden eddiginél keményebb csatára számít a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull mögötti pozíciókért idén a Williams. A grove-i gárda technikai igazgatója a Force India és a Renault mellett a McLaren megerősödésére is számít.

A 2015-ös konstruktőri 3. hely után az elmúlt két évben az ötödik pozícióba esett vissza a Williams, amely legutóbb 20 éve ünnepelhetett világbajnoki címet.

A Mercedes turbó-hibrid domináns éveiben, 2014-ben és 2015-ben Claire Williams csapatának szinte bérlete volt a dobogóra,

de az elmúlt két idényben a Force India megelőzte őket a fejlesztési versenyben.

A Williams kevés kiugró 2017-es eredményéhez példás csapatmunkára volt szükség Forrás: Williams F1/LAT/Steven Tee

A Williams technikai igazgatója, Paddy Lowe elismeri, hogy a Force India jobb munkát végzett, de a tavalyi gyengélkedésnek szerinte megvannak az okai.

„A Force India remek munkát végzett, minden elismerésem az övék. Ha a 2017-es versenyek átlagát nézzük, egy árnyalatnyival gyorsabb volt az autójuk, mint a miénk, de nem sokkal. A szezon bizonyos szakaszaiban ők voltak a gyorsabbak, máskor meg mi.

– fejtette ki a Williams álláspontját a RACER-nek.

Paddy Lowe számára Massa egyes felvillanásai felértek "bármelyik korábbi győzelmemmel" Forrás: Williams F1/LAT/Glenn Dunbar

Lowe szerint azért a szezon második felében is voltak emlékezetes pillanataik. „Szereztünk egy keményen kiharcolt pontot Japánban, ahol Felipe [Massa] Fernandóval [Alonso] meccselt, vagy ott volt Felipe hetedik helye a Brazil Nagydíjon.

Lowe 2016 végéig a Mercedes alkalmazásában állt, így vastagon kivette a részét Lewis Hamilton és Nico Rosberg hibridkorszakban elért sikereiből.

Massa Interlagosban elért 7. helyét különösen nagyra értékeli, mert „egy olyan autóval értük el, ami nem volt elég gyors a hetedik helyhez. Ez a csapatmunka ragyogó példája volt. Mindegy, hogy győztes vagy középmezőnybe tartozó autónk van, ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki a rendelkezésünkre álló erőforrásokból, nagyon hatékony csapatmunkára van szükség" – véli Lowe.

Amíg Claire Williams (balra) otthon babázik, Lowe irányítja a Williams F1-es csapatát. Még "adós" Lance Stroll csapattársának bejelentésével Forrás: Williams F1/LAT/Glenn Dunbar

A technikai igazgató, aki a gyesen lévő Claire Williams helyett átmenetileg a csapatvezetői teendőket is ellátja a Williamsnél, tisztában van a McLaren várható megerősödésével is. „A Honda meglehetősen erősnek tűnt tavaly év vége felé, ezért érdekes lesz, hogy a McLaren milyen lépéseket tesz ezen a télen.

– jelentette ki Lowe.

A Williams az egyetlen istálló, amely még szabad pilótaüléssel rendelkezik 2018-ra. Lance Stroll helye biztos, a csapattársa kilétét azonban csak találgatni lehet. A csapat erre a hónapra (januárra) ígérte, hogy bejelenti, a sérülései után visszatérő Robert Kubicának, vagy a 15 millió eurós szponzori támogatással kopogtató Szergej Szirotkinnak szavaznak-e bizalmat.