Vágólapra másolva!
Tárgyalni kezdett a pálya és az F1 menedzsmentje, de az anyagi feltételek még mindig akadályt képeznek a felek között. Dánia is érdeklődik.

Hosszú évek óta megoldatlan az F1-es Német Nagydíj ügye, mert Michael Schumacher első, 2006-os visszavonulása óta a németek a korábbiaknál jóval kevésbé érdeklődnek a világbajnokság iránt és a Hockenheimring és a Nürburgring sem hajlandó önerőből kifizetni a folyamatosan emelkedő jogdíjakat.

Schumacher pályafutásának aranykorában két versenyt is rendeztek Németországban, a Német Nagydíjat akkoriban a Hockenheimring vitte, a Nürburgringen pedig hol a Luxemburgi Nagydíjat, hol az Európa Nagydíjat tartották meg. Schumacher távozása után azonban évente csak egy futamot tartottak Németországban, sőt 2015-ben és 2017-ben egyet sem.

A Nürburgringen 2013-ban volt utoljára F1-es futam Forrás: AFP

Ennek oka, hogy a Nürburgring nem vállalta az anyagi kötelezettségeket és a Hockenheimring képviselői is azt mondták, elég nekik, ha kétévente veszteséges az F1-es nagydíj megrendezése. Közben viszont a világbajnokság kereskedelmi jogai új tulajdonoshoz, a Liberty Mediához kerültek, és Chase Carey többször is kijelentette, hogy Németország fontos a sportág jövője szempontjából.

A Nürburgring élére 2016 márciusában új igazgatót neveztek ki és Mirco Markfort a tavalyi szezonzárón találkozott is Carey-vel.

„Nagyra értékelnénk, ha a Formula-1 2019-ben visszatérne a Nürburgringre – mondta Markfort az Autosportnak. – Ez csak akkor lehetséges, ha a gazdasági környezetet is figyelembe vesszük. Megerősíthetjük, hogy tárgyalásokat folytattunk a Formula-1 tulajdonosával, a Liberty Mediával” – mondta.

Schumacher révén a Nürburgringnek is volt helye az F1-ben, pedig nem ők rendezték a Német Nagydíjat Forrás: AFP/Jean-Loup Gautreau

Bár az F1 új tulajdonosa amerikai, az első intézkedéseik egyike az volt, hogy visszahozzák a Francia Nagydíjat és többször is kijelentették, hogy fontos számukra az F1 európai hagyományainak megőrzése. Az idén a Hockenheimringen ismét lesz Német Nagydíj is, de Carey állítólag hosszú távra szeretné megoldani a verseny jövőjét. Ez nem lesz könnyű, mert a kereskedelmi igazgató,

Sean Bratches szerint 40-nél is több jelentkező van nagydíjak rendezésére,

köztük van Dánia is. A helyi Ekstra Bladet című lap értesülése szerint Carey jövő héten Koppenhágába utazik, hogy találkozzon a helyi polgármesterrel és további döntéshozókkal, de Helge Sander, az esetleges verseny promótere szerint egyelőre nem állnak készen a megállapodásra. A tervek egyelőre nem világosak, de szinte biztos, hogy utcai versenyről lenne szó.