Vágólapra másolva!
Nincs jó véleménnyel Fernando Alonsóról a korábbi háromszoros világbajnok, Nelson Piquet. A brazil veterán azonban remek pilótának tartja a spanyolt. 

A rá jellemző, szókimondó stílusban bírálta Fernando Alonsót a korábbi háromszoros világbajnok Nelson Piquet. A brazil veterán az ESPN kérdésére úgy vélte, Alonso „szenzációs pilóta, amikor az autóban ül, de nagyon rossz vele együtt dolgozni egy csapatban a politikai [játszmái] miatt. Talán három, négy vagy ötszörös világbajnok is lehetne, de mindig csak káoszt hagy maga után.”

Piquet szerint Alonso „mindenhol elmélyítette a problémákat és mindig rosszkor hagyta ott a csapatait. Amikor az ember egy új csapathoz megy, néha türelmesnek kell lennie, együtt kell működnie, el kell végeznie a fejlesztéseket és csak utána lehet nyerni. Az nem jó, ha valaki mindig a legjobb csapathoz akar menni. Az ember mindig változik és a csapatmunkával is fejlődhet.”

Alonso F1-es pályafutása utolsó szakaszába lép Forrás: DPPI/Florent Gooden

Alonso 2005-ben és 2006-ban világbajnok lett a Renault-val, de már közben leszerződött 2007-re a McLarenhez, de összerúgta a port a csapattal és 2008-ra visszatért Enstone-ba. Csak két évre maradt, utána 2010-től 2014-ig a Ferrari versenyzője volt, de az olaszokkal is megromlott a viszonya, ezért visszament a McLarenhez, ahol három évig folyamatosan szidta a gyenge motorokat készítő Hondát.

Alonsót az ellenfelei a legjobbak között tartják számon, a csapatfőnökök azonban alaposan leértékelték őt,

a McLarenen kívül gyaníthatóan csak igen kevés pontot adtak a tavalyi szereplésére, ezért valószínűleg igen nehezen találna már magának újabb csapatot az F1-ben. Piquet úgy véli, Alonso nem jobb Lewis Hamiltonnál. „Szerintem ő, [Sebastian] Vettel és Hamilton egy szinten vannak. Talán az egyiküknek jobban sikerül egy év, mint a másiknak, de egy szinten vannak.”

Alonso tavaly vezette az Indy 500-at, de a Honda motor hibája miatt kiesett Forrás: AFP/2017 Getty Images/Jared C. Tilton

Bár véleményével nincs egyedül, Piquet kritikáját érdemes fenntartásokkal kezelni, mert fia, Nelson Piquet Jr. F1-es pályafutása akkor ment tönkre, amikor a brazil fiatal Flavio Briatore és Pat Symonds utasítására direkt a falnak ment a 2008-as Szingapúri Nagydíjon, hogy ezzel a tervről állítólag mit sem sejtő Alonsót győzelemhez segítse.

A fiataloknak még mindig ő a mérce

Idősb Piquet-t nem lepte meg, hogy Alonso tavaly a legendás Indianapolis 500-on próbált szerencsét. „Nos, [az F1-ben] nem volt versenyképes, ezért valami mást is ki akart próbálni. Imád a médiában szerepelni, ennyi az egész” – vélte a brazil. Alonso az Indy 500-ra ugyan egyelőre nem tér vissza, de a a daytonai 24 óráson szerencsét próbál.

„Ez jó lehetőség a számomra, hogy tanuljak tőle és ezt nem hagyhatom elúszni – nyilatkozta Lando Norris, a McLaren tartalékpilótája, aki Alonso oldalán versenyez majd Zak Brown csapatánál, a United Autosports által felkészített LMP3-as Ligier-ben. – Bizonyítani akarok neki, hogy mire vagyok képes, különösen az időmérős etapokon, de Daytona a csapatjátékról és az együttműködésről szól.

Norris szerint, bár ugyanazt az autót kell majd minél jobb eredményre juttatniuk, a pilóták azért egymással is versengenek majd a házon belüli dicsőségért.

„Megismerem majd kissé egy Formula-1-es pilóta munkamorálját – vélte Norris. – Noha ez másmilyen autó, ő akkor is a legjobban akar majd szerepelni és legyőzné a csapattársait. Szerintem a lehető legjobban igyekezni fog, hogy javítsa az autót, bár a beállítások terén úgyis kompromisszumot kell kötni. Bármit is tanulhatok, mindent megpróbálok elraktározni.”