Vágólapra másolva!
A Ferrari motorfejlesztő részlegének korábbi vezetőjét, Lorenzo Sassit szerezhette meg a Mercedes, akit a nyáron váratlanul fokoztak le tisztségéből. A világbajnok csapat az elmúlt években több elismert szakembert igazolt fő vetélytársától.

A Mercedes az utóbbi években több korábbi Ferrari-alkalmazottal erősítette saját stábját. Ennek legillusztrisabb példái a Ferrari korábbi főtervezője, Aldo Costa, valamint volt technikai igazgatójuk, James Allison, akik immár a brackley-i gárda világbajnoki címeiben vállaltak kulcsszerepet.

A két meghatározó spanyol sportnapilap, az AS és a Marca beszámolója szerint a Mercedes legújabb szerzeménye, Lorenzo Sassi leigazolása is ehhez a trendhez illeszkedhet.

A Ferrarira jellemző belső csatározások eredményeként több meghatározó mérnököt is elvesztettek az elmúlt években Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Sassi tizenegy éven át szolgálta a maranellói gárdát, és 2015-től idén nyárig az erőforrás főmérnöke volt, mígnem egy váratlan fordulattal lefokozták a tisztségéből. A pletykák szerint ebben szerepe lehetett az olajégetés körüli perpatvarnak, bár a csapat sem ezt, sem magának a műszaki csalafintaságnak a tényét nem erősítette meg.

A hírek szerint a motormérnök lefokozása belső hatalmi játszmák következménye lehetett. A Ferrari 2016-ban kinevezett technikai igazgatója, Mattia Binotto unszolására hajtották végre, amivel az utóbbi években nem először forgatták fel a csapat stábját.

Mostanában a Mercedes a Ferrari belső viszályainak első számú kedvezményezettje. Az olaszoktól kiebrudalt mérnökök - Costa, Allison, vagy most Sassi - Brackley-ben találnak új otthonra Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Dario Oliveira

Egy darabig nem lehetett tudni, hogy Sassi a Fiat-cégcsoporton belül más pozícióba kerül-e, de a SpeedWeek szerint ehhez nem volt kedve. Mindenképp az F1-ben akart maradni, azért az ilyenkor szokásos felmondási idő leteltével elfogadta a Mercedes AMG F1 Team ajánlatát.