Vágólapra másolva!
Harmadik ciklusát kezdi meg a Nemzetközi Automobil-szövetség elnökeként a Ferrari korábbi csapatfőnöke, akinek ezúttal kihívója sem akadt a posztra.

Noha Jean Todt a hivatalba lépése után nem sokkal azt állította, hogy csupán egy mandátumot tervez betölteni a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vezető tisztségében, immár a harmadik elnöki ciklusát fogja megkezdeni 2018-tól, miután a delegáltak csütörtökön ismét megválasztották.

Jean Todt munkájával a jelek szerint mindenki elégedett. Ezúttal kihívója sem akadt az FIA elnöki posztjáért, melyet 2021-ig tölthet be Forrás: GEPA Pictures/Daniel Goetzhaber

„Az újraválasztásom kulcsának azt tartom, hogy vezetésem alatt sikerült új irányba terelnem az FIA-t. Ez megerősít abban, hogy az elmúlt nyolc évben jó csapáson haladtunk: globálisan nyitottunk az elektromobilitás felé, nemzetközi közlekedés-biztonsági kampányunk révén pedig emberéletek tízezreit mentettük meg" – értékelt Todt.

Elemzők szerint Todt újraválasztásakor sokat nyomott a latba, hogy az FIA bevételei 2016-ban az előző évi 46 millió euróról a két és félszeresére, 115 millió euróra nőttek.

A francia szportvezetőnek ezúttal egyetlen kihívóval sem kellett megmérkőznie.

Miután Michael Schumacherrel ötször ért fel a csúcsra, Kimi Räikkönen (balra) világbajnoki címe után, 2007 végén búcsúzott a Ferrari csapatvezetői székétől. Azóta az FIA-t dirigálja Forrás: AFP/Evaristo Sa

Kihívója 2009-ben az egykori világbajnok, az egykor Todt által dirigált Peugeot ralicsapatánál is versenyző Ari Vatanen volt, majd 2013-ban az FIA egyik munkatársa, David Ward pályázott rajta kívül az elnöki tisztségre.

A korábban a Ferrarit felvirágoztató francia szakember megbízatása 2021-ben jár le, és biztosan az utolsó periódusát kezdi meg az FIA élén, ugyanis a szabályok értelmében háromnál többször senkit sem lehet elnöknek választani.