Vágólapra másolva!
Jobb napjain Kimi Räikkönen még elég gyors ahhoz, hogy a Ferrari pilótája maradjon, de már nem a régi tűzzel versenyez – véli 2007 világbajnokáról a Sky Sports szakkommentátora. Valószínű, hogy 2018 lesz a finn utolsó szezonja a Formula–1-ben.

Megoszlanak a vélemények Kimi Räikkönen utóbbi években a pályán mutatott teljesítményét illetően. Jobb napjain a 2007-es világbajnok olyan gyors, mint bárki más – idén hajszálon múlt, hogy nem nyert Monacóban és a Hungaroringen –, máskor viszont beleszürkül a mezőnybe. A Sky Sports brit szakkommentátora, a volt F1-es pilóta, Martin Brundle szerint a finn statisztaszerepet játszott a Mercedes pilótái, illetve ferraris csapattársa, Sebastian Vettel mellett.

Räikkönen simán nyerhette volna a Magyar Nagydíjat, ehelyett engedelmeskedett a Ferrari kérésének: beállt a sérült autóval versenyző csapattársa mögé, védőbástyának Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

– értékelte a finn közönségkedvenc szezonját Brundle, aki maga is részt vett 158 F1-es nagydíjon, egyebek mellett a McLaren, a Benetton, a Tyrrell és a Jordan színeiben.

A Sky Sports szakértője hozzátette: „Räikkönen még mindig megbízhatóan végzi a dolgát, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ő a mezőny legidősebb pilótája. Sőt azt gondolom, hogy a 2017-es volt az egyik legjobb szezonja. De ez nem volt elég ahhoz, hogy lépést tartson a legjobbakkal és futamokat nyerjen."

Räikkönen októberben töltötte be 38. születésnapját, a Ferrari ennek ellenére újabb egy évre szóló szerződéssel ajándékozta meg a Belga Nagydíj előtt.

Kilenc évvel legutóbbi pole pozíciója után Kimi Räikkönen idén ismét az első helyről rajtolhatott Monacóban. Győzelme a gumistratégián múlt, második lett Vettel mögött Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

A Scuderia töretlen bizalmának egyik fontos oka, hogy Sebastian Vettel jól kijön az apolitikus, a versenyzésen kívüli eseményeket nagy ívben elkerülő finnel, ami elősegítette a Ferrarinál egyébként szokatlan, nyugodt légkör kialakulását.

Amíg Vettel idén tizenháromszor állhatott fel a dobogóra (ebből négyszer győztesként), addig Räikkönen csak hét alkalommal pezsgőzhetett, legjobb eredménye a Monacóban és a Hungaroringen elért 2. hely maradt. A „Jégember" utolsó győzelmét a 2013-as idénynyitó Ausztrál Nagydíjon aratta, még a Lotus színeiben.