Vágólapra másolva!
A négyszeres világbajnok arról is beszélt, hogy gyerekkorában kik voltak a példaképei, és milyen nehézségekkel kellett megküzdenie a sikerhez vezető úton.

Újabb erős szezont teljesítve Lewis Hamilton pályafutása 4. világbajnoki címét nyerte meg az idén, miután szoros küzdelemben, de végül simán verte Sebastian Vettelt. A brit pilóta az idén új csapattársat kapott, de Valtteri Bottas tartósan nem tudott felnőni a szintjére, ezért Hamiltonnak kellett a vállán vinnie a Mercedest.

A négyszeres világbajnokot sokan bírálják, mert másként viselkedik, mint ahogy azt az F1-es pilótáktól megszokták, ráadásul egy ideje már szándékosan rá is játszik erre. Folyamatosan emlegeti, hogy bármikor visszavonulhat, de egyelőre még marad a Forma-1-ben, és mindig emlékeztet, hogy az F1-en kívüli világ is érdekli.

Ugyanilyen visszatérő motívum, hogy köszönetet mond a családjának, és édesapjának, akivel közösen jutottak el az F1-ig, majd Hamilton azt kérte tőle, hogy lépjen a háttérbe, és hagyjon fel a menedzselésével. Megromlott közöttük a viszony, de a brit pilóta azóta is dolgozik azon, hogy ez helyreálljon. A UBS és a Mercedes-csapat legújabb videójában erről is beszélt.

– mondta, miközben jelképesen egy távirányítós autó tűnt fel a filmben, Hamilton ilyenekkel kezdett versenyezni, még a gokartok előtt. – Az ember állandóan a régi pilótákról olvas történeteket, és amikor jön egy fiatal, mint én, azt mondják, ilyennek vagy olyannak kell lenni ahhoz, hogy a legjobbá válj. Szerintem ez hiba, mert azt nekik kellett tenni, hogy a legjobbak legyenek.”

Sorfalat álltak neki, amikor a bajnoki győzelem után visszatért a gyárba Forrás: Daimler AG/Steve Etherington for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Steve Etherington

Hamilton ismét elmondta, hogy olyan emberek inspirálják, akik „mindig keményen dolgoznak a kiválóságért és pozitívan állnak a dolgokhoz.” Ezúttal is kiemelte, hogy „Ayrton Senna versenyeit néztem, a falamon Muhammad Ali poszterei voltak, és hallgattam a videóit: úgy éreztem, ha ő meg tudja csinálni, akkor én is.”

– emlékezett vissza. – Más versenyzők szülei odajöttek, és azt mondták, hogy nem vagyok elég jó. Tanárok is odavetették, hogy nem lesz belőlem semmi. Rosszat tettek ezek az emberek, amikor egy 10-11 évesnek azt mondták, hogy nem lesz sikeres” – nevetett Hamilton a történeten, amit a világbajnoki cím megnyerése után is emlegetett.

Lewis és Anthony Hamilton együtt jutottak el az F1-ig Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Roland Weihrauch

„Átéreztem ezeket az élményeket, amik fiatalon is megerősítettek, és átjuttattak azokon az akadályokon, amiket leküzdöttem. Volt egy apakép előttem, aki mindig ott volt, hogy mögém álljon. Ő háborúba ment volna értem, és ez nagy erővel ruházza fel az embert. Ez mind segített nekem, hogy felnőjek, és versenyzőként megtaláljam a saját utamat.”

„Nem kell senkinek sem bizonyítanom az értékeimet. Azért teszem, mert imádom. Tudom, hogy ha keményen dolgozom, megvan a képességem arra, hogy nagyszerű dolgokat érjek el – mondta. – Egyáltalán nem vagyok tökéletes, nagyon sokat kell még tanulnom. 25 év kellett ahhoz, hogy idejussak, a sikerhez vezető utat nem lehet lerövidíteni.”