A Ferrari azzal fenyegetőzik, hogy kiszáll a Forma-1-ből

F1 Grand Prix of USA GettyImageRank2 Formula One Racing formula 1 Auto Racing Formula One Grand Prix United States Formula One Grand Prix AUSTIN, TX - OCTOBER 22: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF70H on track during the Unite
AUSTIN, TX - OCTOBER 22: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF70H on track during the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 22, 2017 in Austin, Texas. Mark Thompson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az elnök, Sergio Marchionne elégedetlen a felvázolt új motorszabályokkal, és a Ferrari távozásával riogat. Szerinte a vállalatnak ez anyagilag sem fájna, sőt.

A Ferrari néhány éve regnáló elnöke belengette "a Ferrari kivonulhat a Forma-1-ből" ütőkártyát, amelyhez elődje, Luca di Montezemolo is szívesen nyúlt időnként. Sergio Marchionne a 2021-től érvényes motorszabályokra vonatkozó első konkrét elképzelések bemutatása után riogatott azzal, hogy mivel a tervek nincsenek a Scuderia ínyére, hátat fordíthatnak a világbajnoki sorozatnak.

A héten napvilágra került információk szerint az új érában a kiadások kordában tartása érdekében az eddigiekhez képest más motorokat használnának – többek között szabványos akkumulátort és vezérlőelektronikát vezethetnek be, rögzíthetik az erőforrások külső formatervét, valamint szigoríthatnak a fejlesztési lehetőségeken. Megszabadulnának a bonyolult MGU-H-tól is, valamint megemelnék a felső fordulatszámhatárt.

Azt a Forma-1 menedzsmentje és az FIA sem szeretné, hogy a motorok egy kaptafára készüljenek, de Marchionne úgy látja, a felvázolt tervek ellenkeznek a Ferrari elveivel.

"A Liberty számos jó kezdeményezést tett, melyek egyike a csapatok működési költségeinek csökkentése. Ez szerintem előnyös. Számos felvetéssel azonban nem feltétlenül értünk egyet" - mondta egy csütörtöki telefonos konferencián, amelyen a vállalat legfrissebb üzleti eredményeit részletezte.

A Ferrari nem marad bármi áron az F1-ben Forrás: AFP/2017 Getty Images/Mark Thompson

"Azt a tervet nem tűrhetem el, hogy az erőforrások alapján ezentúl ne lehessen megkülönböztetni az egyes résztvevőket."

Ez azt jelenti, hogy a Hondán kívül már az összes jelenlegi motorszállító felszólalt a 2021-es tervek ellen, a napokban ugyanis a Mercedes és a Renault is figyelmeztetett a veszélyeire.

Anyagilag megérné

A Bernie Ecclestone-nal kötött szerződésnek köszönhetően a Ferrari önmagában már azzal jelentős pénzt felmarkol, hogy 2020-ig elindul a világbajnoki sorozatban. Hogy utána ebből mi marad, nem tudni, de Marchionne szerint a távozás "nagyon előnyös lenne" számukra a pénzügyi mérleget tekintve. "Ünnepelnénk, amíg piros hó nem esik" - jelentette ki.

Ha a felismerhetetlenre alakítják a gyurmát, többé nem akarok játszani vele." Ezzel a szabályrendszerrel megadott keretekre utalt.

Sergio Marchionne azt állítja, nem bánná, ha ki kellene vezetnie a Ferrarit az F1-ből Forrás: AFP/Luca Bruno

Marchionne "főnyereményhez" hasonlítaná, ha ő lenne az a Ferrari-vezér, aki szentesítené a súlyos döntést a Forma-1-es program elkaszálásáról, és azt mondta, "a helyére keresne egy racionálisabb alternatívát."

Jövő kedden újabb megbeszéléssel folytatódik a motorstratégia meghatározása a Stratégiai Munkacsoport gyűlésén. A Ferrari elnöke azt mondta, konstruktívan megy oda, aztán meglátja, mi sül ki belőle.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!