Massa szerint Kubica nem alkalmas az F1-es visszatérésre

Forma-1, Lewis Hamilton, Robert Kubica, Nico Rosberg, Gokart-világbajnokság 2000
AUTO - KARTING 2000 - WORLD CHAMPIONSHIP - PHOTO: JACKY FOULATIER / AUTOMEDIA LEWIS HAMILTON - ROBERT KUBICA - NICO ROSBERG - AMBIANCE - PORTRAIT
Vágólapra másolva!
A brazil úgy véli, a Williams versenyzői állásáért teperő, azaz számára konkurens pilóták egyike sem lenne jó választás a csapatnak, mert Paul di Resta nem tett le eleget az asztalra, Kubica pedig úgysem tudna hátrahagyni a sérülésének akadályait.

A Williams még keresi Lance Stroll jövő évi csapattársát. A nyugdíjból az idei évre visszahívott Felipe Massa korábban jelezte, hogy szívesen folytatná tovább a pályafutását, ám úgy tűnik, a kiadó pilótai állásért több vetélytársért kell megküzdenie.

Kubica még 2000-ben, Lewis Hamilton és Nico Rosberg között Forrás: DPPI/Jacky Foulatier

Érdekes módon két jelölt évekre távol sodródott a Forma-1-től: Robert Kubica esetében az is kisebb csoda, hogy a 2011-es ralibalesete után hajszolhatja a visszatérést, míg Paul di Resta úgy került újra képbe, hogy az idei Magyar Nagydíjon három és fél év kihagyást követően szolgálatba rendelték egy versenyhétvégén Massa betegsége miatt.

A brazil pilóta egyikőjüket sem tartaná szerencsés választásnak a Williamsnél.

Di Resta szerinte nem tett le annyit az asztalra más sorozatokban, hogy kiérdemelje a lehetőséget.

"Nem gondolom, hogy ő lenne a megfelelő választás a csapat számára az autó fejlesztésére, az eredmények kiértékelésére és egyebekre - mondta a Motorsport.com Gazette című magazinjának. - Szerintem versenyzőként nem teljesített kiemelkedően. Nem akarok sopánkodni, egyszerűen csak kifejtem a véleményem."

Di Resta, aki 2014 óta a DTM-ben indul, és ott az eltelt idő alatt két győzelmet szerzett, valamint a Skynál F1-es szakértő lett, hiába volt a Williams tartalékpilótája, a hungaroringi bevetés előtt gyakorlatilag már belenyugodott, hogy véget ért a pályafutása a világbajnoki sorozatban.

Tisztelet Kubicának, de úgyis lennének problémái

Kubica a súlyos karsérülésének negatív hatásai ellenére nem tett le erről. Makacsul dolgozott a visszatérésen, és idén nagyot előrelépve többször vezethetett F1-es autót. Előbb a Renault-nál, majd miután kiderült, hogy jövőre ott nem lesz számára hely, a Williams biztosított neki tesztlehetőséget.

Ennek keretében felmérik a képességeit, valamint megnézik, szembesül-e áthidalhatatlan, a sérüléséből származó akadályokkal. Massa szerint mindenképp vannak ilyenek.

"Fogalmam sincs, hogyan vezet. Hogy őszinte legyek, én képtelen lennék arra, amire ő, a csupán egy kézzel vezetésre. El sem tudom képzelni, hogy ne lenne problémája némelyik versenyen, amely fizikailag többet kivesz a pilótákból - nyilatkozta. - Tisztelem azért, amit elért, az lenyűgöző. De nem tudom elhinni, hogy ne lennének nehézségei."

Massa szívesen maradna a Williamsnél jövőre is Forrás: AFP/Miguel Medina

A Williams Kubica mellett di Restával is tesztelt a közelmúltban, és a sajtó hírbe hozta a csapatot a sauberes Pascal Wehrleinnal is, bár a fiatal korából adódóan ő rosszabb helyzetből indul, mert a főszponzor Martini az alkoholhirdetések miatt 25 évnél idősebb versenyzőt preferálna.

Massa reméli, a döntéshozók látják, mi a legjobb a csapatnak, bár tisztában van vele, hogy

Amiatt nincsenek álmatlan éjszakái, hogy ezúttal tényleg ez lesz a hattyúdala az F1-ben.

"Abszolút nincs bosszúság bennem. Sokkal többet értem el, mint amire számítottam. Ha eljön az ideje, be kell fejeznem. Ha még nem kell, talán tartogat még az élet egy s mást számomra - mondta. - Nyugodt vagyok, a munkámra és az autómra koncentrálok. Már elmúlt az az időszak a karrieremben, amikor frusztráltnak kellene lennem."

A brazil idén eddig 4 ponttal többet szerzett, mint újonc csapattársa, Stroll.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!