Räikkönen és Vettel gondjai után fejek hullhatnak a Ferrarinál

Forma-1, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari, Malajziai Nagydíj
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Malaysia, #7 Kimi Raikkonen (FIN, Scuderia Ferrari), | Verwendung weltweit
Vágólapra másolva!
Sergio Marchionne megint dühös a Ferrari eredményeinek láttán, ezért rögtön belenyúl a Scuderia szervezeti felépítésébe. Már tudja is a gondok forrását.

Szingapúr után újabb Ferrari-fiaskót kellett végignéznie Sergio Marchionnénak, a sportautógyár elnök-vezérigazgatójának. Szombaton, az időmérő edzés előtt Sebastian Vettel autóján tört el egy légcső mindössze 7 kilométer megtétele után, vasárnap pedig valószínűleg ugyanaz a hiba ütötte fel a fejét Kimi Räikkönen autóján is, így a 2007-es világbajnok nem tudott elrajtolni.

Vettel az utolsó helyről feljött a 4. pozícióba, de így is nőtt a hátránya az egyéni pontversenyben, ráadásul egy szükségtelen baleset miatt lehet, hogy újabb váltócserére is kényszerül. Marchionne erre nem tért ki, de egy rendezvényen, Roveretóban kijelentette, hogy a műszaki hibákra azonnal reagálnak Maranellóban.

Maurizio Arrivabene is tehetetlenül figyelte, ahogy Räikkönen autójába próbálnak lelket verni Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Hoch Zwei

„Mindkét Ferrari megnyerhette volna a versenyt, ez tény – szögezte le. – Szingapúrban is ugyanez megtörténhetett volna, ez egy másik tény. Az is egy tény, hogy gondjaink vannak az erőforrásokkal, mert a csapatunk fiatal, és az alkatrészeink minősége nem felel meg egy versenyautó szintjének – mondta az elnök, aki legutóbb 2016 nyarán nyúlt bele a Ferrari csapatának működésébe.

A Ferrarik erőforrásainak alkatrészei már többször elromlottak a szezon során, de felújításokkal eddig el tudták kerülni, hogy motorcsere miatt rajtbüntetést kapjanak. Marchionne kijelentette, a minőségbiztosítási részleget átszervezik, mert „mérgessé” teszi őket, hogy a versenyen műszaki hiba történik. „Az nem nagy gond, ha a gyárban valami hiba merül fel, de nagyon csúnya, amikor az ember a 2. helyről nem tudja elkezdeni a versenyt.”

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Noha Vettel autójába Malajziában több új alkatrészt is beépítettek, és várhatóan már nem lesz gondja az idén a motorokkal, egy sebességváltó-csere még előfordulhat, miután Szepangban a leintés után Lance Stroll keményen nekiment az autójának. A Sky Italia viszont úgy értesült, hogy a Ferrari megvizsgálta a kérdéses alkatrészt, de nem találtak rajta sérülést.

Vettel így megússza az újabb rajtbüntetést a Japán Nagydíjon.

Ettől függetlenül Niki Lauda, a Mercedes-csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnöke bírálta a német pilótát: „Hogy finoman fogalmazzak, nem jó a verseny után ütközni – nyilatkozta Lauda. – Egyáltalán, miért előzött a verseny után? Erre nincs magyarázat. Oké, lehet, hogy mindketten hibásak voltak, de ez akkor is Sebastiannak okozhat nagyobb problémát Japánban.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!