Vágólapra másolva!
A születésnapi győzelmet ünneplő pilóta szerint Vettel tempója alapján biztos, hogy a Ferrarik megnehezítették volna a dolgát, és azt is tudta, hogy Hamilton nem fog küzdeni ellene.

Beigazolódott Daniel Ricciardo szombati jóslata, és Lewis Hamilton valóban verhetőnek bizonyult a Malajziai Nagydíjon, bár a Red Bull sikerét nem ő, hanem Max Verstappen szállította. A kiesésekkel tűzdelt pechsorozat végén Verstappen úgy véli, végre önerőből is nyerni tudott, nem volt akkora szükség a szerencsére, mint tavaly, a Spanyol Nagydíjon.

„Jól kijöttem az utolsó kanyarból, és úgy döntöttem, bebújok. Tudtam, hogy Lewisnak több a vesztenivalója, mert a világbajnokságért küzd. Én extra kockázatot vállaltam, mert az volt az egyetlen esélyem – kommentálta Verstappen a versenyt eldöntő előzést, amit Hamilton ellen hajtott végre, és az első győzelmével ellentétben később már nem is kellett védekeznie.

Verstappen győzelemmel kezdte életének harmadik évtizedét - galéria! Forrás: AFP/Roslan Rahman

„Amint túljutottam Lewison, alapvetően már a saját tempómmal tudtam foglalkozni, és óvhattam a gumikat. Amikor gyorsítanom kellett, megvolt a tempóm, hogy ezt megtegyem, és ez természetesen örömteli volt. Ez volt az első versenyem az F1-ben, amikor erre lehetőségem volt – nyilatkozta a 20 éves pilóta.

Verstappen később azzal viccelt, hogy egy erősebb motorral hatalmas fölénybe kerülhetnének.

„Képzeljék el, ha annyi lóerőnk lenne, mint a Ferrarinak és a Mercedesnek! Nem is láttak volna minket! – mondta Verstappen a Sky Sports műsorában. – Az autó sokkal jobb lett. Még mindig kell kompromisszumokat kötni a leszorítóerő terén, de most másmilyen stratégiát választottunk e téren, és úgy tűnik, bevált. Nagyon örülök ennek!”

Verstappen a leintés után cukros vizet kért, de pezsgőt is kapott - galéria! Forrás: 2017 Getty Images/Mark Thompson

A Red Bull pilótáinak nagy könnyebbséget jelentett, hogy Sebastian Vettel csak a mezőny végéről indulhatott, és Kimi Räikkönen nem tudott elrajtolni a 2. helyről. Verstappen is elismerte, hogy „mindig könnyebb, ha egy ellenféllel kevesebb van”, és hozzátette, Vettel tempóját elnézve „kisebb ajándék, hogy egy ellenféllel kevesebb volt.”

Christian Horner csapatfőnök is azt emelte ki, hogy önerőből legyőzték a Mercedest,

de kiemelte, hogy Verstappen milyen jól tűrte az április óta tartó kálváriát, és Malajziában kimagasló teljesítményt nyújtott. A holland pilóta sikere Ricciardo 3. helyének fényében még szebb eredmény, bár ehhez az is kellett, hogy a rajtnál beragadjon Valtteri Bottas mögé, és Lewis Hamiltonhoz képest 13 másodpercet veszítsen az eltolt kerékcsere miatt.

Ricciardo ezúttal kikapott Verstappentől, de így is dobogós lett - galéria! Forrás: 2017 Getty Images/Mark Thompson

Ricciardo később kénytelen volt inkább hátrafelé tekinteni, mert a verseny végén Vettel szuperlágy gumikkal utolérte őt, de végül vissza tudta tartani a Ferrarit, és megtartotta a dobogós helyét. Vettelnek valójában egy komoly támadása volt, de azt Ricciardo egy késői manőverrel visszaverte, mielőtt elfogytak a gumik a Ferrarin, és Vettel lemaradt.

„Nem nagyon szóltam neki vissza a rádión, úgyhogy szerintem értette, hogy mi a helyzet. Védekeztem egy kicsit, aztán a kanyarcsúcspont felé becsuktam az ajtót. Nem tudom, hogy morgott-e emiatt, de ez nekem nem tűnt túlságosan agresszív manővernek a részemről. Nem volt túlságosan elkésett mozdulat.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!