Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton és az időjárás számlájára írja a Mercedes, hogy a pénteki küszködés után újabb pole pozíciót szereztek a Malajziai Nagydíjra. Kimi Räikkönentől továbbra is tartanak.

Nyoma sem volt a szabadedzéseken annak, hogy a Mercedes tempója elég erős lehet a pole pozíció megszerzéséhez, még Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója is elismerte pénteken, hogy nem altatnak, nem találták a megfelelő beállításokat az autóhoz. Sebastian Vettel motorhibája és Lewis Hamilton tehetsége azonban hozzásegítette őket egy újabb rajtelsőséghez.

„Fogalmunk sem volt, hogy mi fog ma történni – ismerte el Hamilton a lelátó előtt. – Igazi meglepetés, hogy itt lehetek ma ezekkel a srácokkal, de nagyon hálás vagyok ezért. Sajnálom, ami Sebastiannal történt, mert az edzésen nagyon gyors volt, de végül is, valahogy fordítottunk a helyzetünkön” – foglalta össze Hamilton, aki az ötödik pole-ját érte el Szepangban.

Hamilton a Q3-ban lendült formába Forrás: AFP/Roslan Rahman

Niki Lauda, a Mercedes-csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnöke szenzációsnak nevezte az eredményt a Sky Sports műsorában, és hozzátette: „Lewisnak könnyebb dolga lesz, de először be kell fejeznünk a versenyt, aztán majd meglátjuk. A mai eredmény Lewisnak köszönhető, Valtterinél nehezebb kinyomozni, hogy mi volt a gond. Szerintem inkább a pilótán múlt a kör, mint az autón.”

Valtteri Bottas nem csak Hamiltontól és Kimi Räikkönentől, de a két Red Bulltól is kikapott az időmérőn.

„Tegnaphoz képest, előrelépést tettünk – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Lewis és én végül teljesen különböző autókat hoztunk össze, neki végül is bevált, nekem nem annyira. Az idén sokszor nagyon trükkös volt a helyzet. Az aerodinamikai csomagjaink eltérnek, és át kell néznünk, hogy a másik miért működött jobban.”

Bottas nem bírt a Red Bullokkal sem Forrás: DPPI/Florent Gooden

Bottas arra utalt, hogy a Mercedes bevetett egy új aero csomagot, de Hamilton végül maradt a réginél, Wolff azonban úgy vélte, hogy nincs baj az új fejlesztésekkel, csupán a harmadik szabadedzés után nem akarták az új beállításokat ráerőszakolni Hamiltonra, ezért maradtak a régi változatnál, de ha az adatok jól alakulnak, a jövő héten, Szuzukában nála is bevetik az újításokat.

– méltatta Hamilton körét a csapatfőnök. – Nagyon összerakta, de mi mégis kicsit zavarodottak vagyunk, mert az autónk nem működött jól. A gumikat nem tudtuk a megfelelő működési tartományba hozni az egész hétvégén, aztán visszaestek a hőmérsékletek, megérkeztek a felhők, és az autó rögtön nagyon gyors lett. Erre válaszokat kell találnunk.”

Mi lesz, ha esik az eső?

Hamilton és Bottas eredményét látva Wolff rámutatott, hogy „talán nem kellene alábecsülnünk a versenyző szerepét”, a brit versenyzőt méltatva hozzátette, hogy Szingapúrhoz hasonlóan Malajziában is folyamatosan javított a teljesítményén, emlékeztetett azonban, hogy Daniel Ricciardo pénteken sokkal gyorsabb volt a Mercedeseknél az esőben.

– viccelődött Ricciardo, tudva, hogy a Mercedes újabb hatalmas lépést tehet az egyéni és a konstruktőri világbajnokság megnyerése felé. Wolff nem is tagadta, hogy továbbra is az lebeg a szemük előtt, hogy növeljék az előnyüket a Ferrari előtt. „Papíron Kimié a leggyorsabb autó a versenyen, de minél több autó torlódik fel, Vettel annál kevesebb pontot fog szerezni.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!