Így még nem láthatott a tévében F1-es futamot

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren Honda, Brit Nagydíj
Silverstone, Northamptonshire, UK. Saturday 15 July 2017. Sparks fly from the rear of Fernando Alonso, McLaren MCL32 Honda. Photo: Charles Coates/McLaren ref: Digital Image AN7T8922
Vágólapra másolva!
Lenyűgöző felvétel bukkant elő az interneten, közben technológiai áttörés is történt az F1-es közvetítések terén.

Az idei szabálymódosítások előtt gyakran bírálták az F1-et, mert az sokak szerint nem volt elég gyors, és a pilóták nem tűntek eléggé hősiesnek a közönség szemében. Ez részben a televíziós technológiák fejlődésének is köszönhető, hiszen napjaink kamerái már kiváló minőségű képeket közvetítenek rázkódásmentesen, ezért úgy tűnhet, hogy könnyű vezetni az autókat.

Nemrég azonban előkerült egy 2005-ös felvétel az Olasz Nagydíj helyszínéről, Monzából, amin jól látszik, hogy milyen iszonyatos tempóval haladnak az F1-es autók a pályákon. Noha azóta többször is átépítették az autókat, és valóban halkabbak lettek, a monzai pálya adott pontján továbbra is ugyanilyen tempóra képesek.

Az F1 televíziós közvetítése közben újabb korszak nyitányához közelít, hiszen a technikai hátteret biztosító TATA Communications szerint a sporttörténelem során először tudtak élőben, 360 fokos közvetítést sugározni a Szingapúri Nagydíj hétvégéjén. Ez korábban csak 30 másodperces késleltetéssel volt lehetséges.

A cég két darab 360 fokos kamerát helyezett el a pálya szélén és a paddockban.

„Azért végeztük el ezt a tesztet, hogy megmutassuk, hogyan élvezhetik a rajongók a televízión azt, ahogy Lewis (Hamilton), Sebastian (Vettel) vagy bármely más pilóta bejön a bokszba 360 fokos nézőponttal, minden körülöttük lévő eseményt látva, tökéletesen szinkronban, nem pedig 30 másodperccel azután, hogy elhajtottak onnan – nyilatkozta John Morrison, az F1-es közvetítés technikai igazgatója.

A Liberty Media már korábban is kísérletezett 360 fokos kamerákkal, a Belga Nagydíj hétvégéjén Valtteri Bottas autójára szereltek ilyen képalkotó eszközt, a londoni F1-es parádén pedig Sebastian Vettel Ferrarijára került fel a speciális kamera. Az F1 menedzsmentje az utolsó Malajziai Nagydíj apropóján újabb kísérletet is tervez, és először fognak teljes futamot feltölteni a YouTube-ra.

Szavazást indítottak, a közönség döntheti el, hogy a három lehetőség közül melyik Malajziai Nagydíjat szeretnék megnézni.

A Motorsport.com úgy tudja, hogy ez egyszeri alkalom, de a tapasztalatok alapján megvizsgálják majd, hogy a továbbiakban érdemes-e újabb futamokat bemutatni a közönségnek online. A közönségszavazáson népszerű versenyt 19 napig lehet majd ingyenesen megtekinteni a közösségi videómegosztón.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!