Ferrari-elnök: Vettel nem kiváltságos

Forma-1, Sebastian Vettel
Ferrari's German driver Sebastian Vettel looks on in the pits during the third practice session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 2, 2017 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Sergio Marchionne, a Ferrari elnök-vezérigazgatója is ellátogatott az Olasz Nagydíjra. Ez az első alkalom azóta, hogy meghosszabbította Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel szerződését.

Több hónapos huzavona után a múlt hétvégén Sebastian Vettel meghosszabbította a szerződését a Ferrarival, és a hivatalos megerősítés szerint 2020 végéig a maranellói istállónál marad. A sajtóban különböző pletykák elterjedtek azzal kapcsolatban, hogy Vettel nem akart ilyen sokáig elköteleződni, de Sergio Marchionne, a Ferrari elnök-vezérigazgatója nem tud erről.

"Ha kért is ilyet, az nem jutott a tudomásomra - mondta a Sky Sportsnak. - Én mindig csak két-három éves megállapodásról beszéltem vele. Szerintem boldog itt" - nyilatkozta a Ferrari első embere, aki személyesen utasította rendre Vettelt a tavalyi kirohanásai után, és a bakui fejvesztés után is leült beszélgetni vele. Ez azonban a kapcsolatukat nem befolyásolja.

Vettel hosszabbított a Ferrarival Forrás: AFP/Andrej Isakovic

"Megmondtam neki, hogy akkor ír velünk alá, amikor akar. Nagyon kedvelem Sebet, szerintem sokkal érettebb lett, még akkor is, ha már többszörös világbajnok. A tavalyi év során nagyot nőtt. Úgy gondolom, ő egy Ferrari-ember, és ez nem tűnik el az ember véréből" - tette hozzá az elnök.

Marchionne szerint Vettel nem élvez kiváltságokat a Ferrarinál azon kívül, hogy jól megfizetik a munkájáért.

"Elég szépen jutalmazzuk azért, amit tesz - viccelt. - Mindig is dicsértem őt a képességéért, amivel jó gazdasági ügyleteket tud összehozni, de ez az ilyen kaliberű pilótákra általában igaz. Irigykedem" - tette hozzá, Vettel világbajnoki esélyeivel kapcsolatban pedig azt mondta, elfogadják, ha végül nem ők győznek, de természetesen a világbajnokság elhódítására hajtanak.

"A szezon eleje óta hatalmas fejlesztéseket végeztünk az autón. A mostani versenyt kivéve a többi pálya kedvez az autónk jellegének. Ha ez így lesz, akkor izgalmas párbaj lesz a Mercedes és köztünk, egészen a végéig. Olyan lesz, ami igazán sporttá teszi a Forma-1-et."

Vettelt befogadták a Ferrarinál, a hétvégén egy különleges Vespával jelent meg Monzában,

amit 2015-ben a szerelőitől kapott karácsonyra. A motorkerékpár Vettel sisakjának színeit viseli, a Vespa felirat helyett pedig „Vettel" került rá, a kapcsolói az F1-es Ferrari megoldásait mintázzák, és a német pilóta szerelőinek nevei is olvashatók a karosszérián. A négyszeres világbajnok a hétvégén természetesen nem kerülhette el, hogy a Ferrarihoz kapcsolódó viszonyáról beszéljen.

Vettel a pályán Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Amit Michael (Schumacher) a pályán csinált, az lenyűgöző volt - idézte az Auto Bild. - Mióta viszont a Ferrarinál versenyzem, egyre jobban érzem, hogy mit tett a pályán kívül, a csapatban és a gyárban. Ez aláhúzza a számomra, hogy miért ő a legjobb" - emlékezett Vettel barátja és példaképe munkájára.

A célom, hogy a Ferrarit visszajuttassam oda, ahol Michael Schumacherrel volt - mondta a Sport Bildnek. - A Ferrarival már eddig is voltak szép pillanataink, de mindig azt érzem, hogy a java még hátra van. Gyerekként Michael Schumachert követtem, és arról álmodtam, hogy a Ferrarival fogok győzni. Most ebbe a helyzetbe kerültem, és a bajnoki aszály miatt a Ferrari már ki van éhezve a sikerre. Én sem voltam még eltökéltebb soha."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!