Vágólapra másolva!
Annyi büntetést kapnak a Red Bull pilótái, hogy az időmérő már csak formaság a számukra, de így is pontszerzésre törnek vasárnap az Olasz Nagydíjon.

Már azelőtt megpecsételődött a Red Bull pilótáinak sorsa, hogy egyáltalán autóba ültek volna a hétvégén, hiszen több erőforrás-alkatrészt is kicserélnek az RB13-asban, ezt viszont már csak büntetés árán lehet megtenni. Max Verstappen egyelőre 15 rajthelynél jár (a 20 fős mezőnyben), Daniel Ricciardo pedig 20 helyet kapott, plusz még ötöt váltócseréért.

Szerintem valahonnan Milánóból fogunk rajtolni, miután az összes büntetést felhalmoztuk – nyilatkozta Christian Horner a Sky Sportsnak. – Engem az aggaszt, hogy itt most büntetést kapunk, és a szezon vége előtt fogunk kapni még egyet. Jövőre viszont három motorral kellene teljesíteni a szezont, és egy futammal több is lesz. A stratégiai munkacsoportban beszéltünk erről, de senki sem kezdett ezzel semmit. Ez a rengeteg büntetés semmit sem ad hozzá a látványossághoz.”

Ricciardo hiába igyekszik, a mezőny végére kerül - galéria! Forrás: AFP/Miguel Medina

Pedig a Red Bull mindent megpróbál, Ricciardót a délelőtti szabadedzés előtt már percekkel kiküldték a bokszutca végére, mert az FIA állásfoglalása szerint abban a sorrendben osztják ki a büntetéseket, amilyen sorrendben a pilóták először elhagyják a bokszutcát a hétvégén, így Ricciardo visszanyerheti azokat a helyeket, amiket további megbüntetett ellenfelei javára veszítene el.

Ez azonban gyakorlatilag lényegtelen, mert szinte biztos, hogy csak az utolsó két sor egyikéből indulhat.

„Noha büntetésem van, így is izgatott vagyok a verseny miatt, mert hátulról indulva mókás futam lehet – mondta Ricciardo. – Kár persze, hogy valószerűtlen elérni a monzai dobogót, de egy élvezetes verseny lehetősége még megvan. Már több futam óta készültem erre, úgyhogy legalább nem ért váratlanul, és izgatottan várom, hogy pár ellenfelet megelőzzek vasárnap.”

Verstappen is küzdelmes versenyre számít - galéria! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Verstappennek délelőtt esélye sem volt, hogy Ricciardo előtt pályára lépjen, mert az autóján még mindig dolgoztak a szerelők, délután viszont már gyorsabb volt a csapattársánál, és elmondása szerint nagyjából úgy viselkedik a Red Bull, ahogy azt várta.

mert ezeket alacsony leszorítóerejű beállításokkal kell kombinálnunk, és ebből kell kihoznunk a legtöbbet. Kissé hátrébb kezdhetjük csak a versenyt a büntetések miatt, de remélem, hogy sok autó megelőzését élvezhetem majd vasárnap. Van értelme annak, hogy itt próbáljuk letölteni a büntetéseket, mert ez a pálya nem kedvez nekünk annyira, Szingapúr sokkal jobb lesz az autónknak, úgyhogy ott nem akarunk kockáztatni.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!