F1 helyett hamburgert is süthetnék a Mekiben

Forma-1, Esteban Ocon, Force India, Azerbajdzsáni Nagydíj
OCON Esteban (fra) Force India VJM10, ambiance portrait during the 2017 Formula One World Championship, Grand Prix of Europe in Azerbaijan from June 22 to 25 in Baku - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Esteban Ocon nagyon hálás a Mercedes csapatfőnökének, mert Toto Wolff nélkül szerinte biztosan kútba esett volna a pályafutása.

Sokszor bírálják a Forma-1-et, mert a pénz elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki eljusson egyáltalán a sport kapujáig, majd esetleg sikeres is lehessen, azonban mesébe illő történetek sem ritkák, amikor a tehetség utat tör magának, és szerencsével vagy a megfelelő környezetnek köszönhetően a legjobbak mégis eljutnak a céljukig.

Ilyen „legkisebb királyfi” Esteban Ocon is, akinek a szülei mindent feladtak azért, hogy fiuk a gyerekkori hős, Michael Schumacher nyomdokaiba léphessen, azonban egy idő után az ő erőfeszítéseik sem voltak elegendők, hogy a francia tehetség folytathassa a pályafutását. Ekkor jött a felmentősereg, a Mercedes képében.

Egy hajszálon múlott a pályafutásának folytatása Forrás: DPPI/Florent Gooden

„A 2014-es év vége, és 2015 eleje között, ha (Toto) Wolff nem segít ki, most talán hamburgereket sütnék a McDonald’s-ban – ismerte el Ocon. – Anyagi támogatás nélkül nem volt esélyem folytatni a versenyzést. Nem volt pénzem versenyezni, aztán ő jött, és megszólított.”

Ocon azóta a Mercedes tehetségkutató programjának tagja

és Wolff többször is elmondta már, hogy a jövő egyik nagy bajnokát látja az ifjú franciában, aki az F3-as Európa-bajnokságon legyőzte Max Verstappent, majd megnyerte a GP3-at is, aztán egy rövid, nem túl sikeres DTM-es kitérő után már a Manor ülésében találta magát, ahol Pascal Wehrlein ellen is helytállt, és a német pilóta helyett őt választotta a Force India az idei szezonra.

Ocon célja a győzelem, ehhez viszont a gyári Mercedeshez kell kerülnie Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Az egyenletes teljesítményem az F3-as időszakom során alakult ki. A mérnököm mindig azt mondta, hogy minden versenyből próbáljam kihozni a legtöbbet, és mindig a pontszerzésre gondoljak. Azt tanácsolta, hogy ha nem tudok nyerni, hozzam el a pontokat a 2. helyért. Ezt most a Forma-1-ben is alkalmazom” – foglalta össze a pontverseny 8. helyezettje.

Ocon az idén már többször összecsapott csapattársával, Sergio Pérezzel, aki 9 ponttal előtte áll. Még mindig úgy gondolja, hogy Kanadában dobogóra állhatott volna, ha Pérez nem tartja fel, a bakui ütközésüket pedig „problémának” nevezte, de úgy véli, még mindig tisztelik egy mást a mexikóival. Kijelentette, egyelőre nem foglalkozik azzal, hogy mikor igazolhat a Mercedes gyári csapatához, de leszögezte, hogy a célja a dobogó legfelső fokának elérése.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!