Kétszer is motort kellett cserélni Bottas Mercedesében

Forma-1, Spanyol Nagydíj, Valtteri Bottas, Mercedes
BOTTAS Valtteri (fin) Mercedes W08 Hybrid EQ Power+ team Mercedes GP, ambiance pitlane during 2017 Formula 1 FIA world championship, Spain Grand Prix, at Barcelona Catalunya from May 11 to 14 - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Nem használhatja a Mercedes új fejlesztésű motorját, mert több gond is volt vele pénteken. Az időmérő előtti edzésen csak az utolsó percekben léphetett pályára.

A Mercedesnél idén Valtteri Bottast sújtotta először súlyosabb motorhiba, ráadásul rögtön több is. Ironikus módon a lavinát pont a megbízhatósági céllal továbbfejlesztett új motor indította el: ezt Lewis Hamilton és a finn egyaránt megkapta a Spanyol Nagydíj pénteki edzésnapjára, csakhogy utóbbiéban felfedeztek egy elektromos problémát, ezért péntek este szét kellett szedniük az autót.

A szerelők éjjel 0 és 8 óra között, az előírt munkastop idején is a garázsban robotoltak,

vagyis a Mercedesnek el kellett lőnie az egy évben engedélyezett két lehetőségéből az egyiket, amikor felmentést kapnak a munkatilalom alól.

A fárasztó művelet után aztán jött az újabb feketeleves, ugyanis kiderült, hogy a motor hűtőrendszerében szivárog a víz,

ezért szombat délelőttre végre kellett hajtaniuk egy motorcserét.

Ekkor azt az egységet rakták vissza az autóba, amellyel Bottas a szezon első négy futamát teljesítette.

Bottas lépéshátrányba kerülhet Forrás: DPPI/Florent Gooden

A művelettel csak a szombati szabadedzés végére végeztek a szerelők, így a finn csupán 7 kört tudott megtenni, bár ez is több a semminél. Kérdés, ezzel mekkora lépéshátrányba kerül, hiszen amellett, hogy csapattársával ellentétben nem használhatja a továbbfejlesztett motort, nem tudott sokat gyakorolni az időmérő előtt. Ez például azért fájhat neki, mert szombatra csökkentett a Pirelli a kötelezően előírt guminyomáson.

A Motorsport.com információja szerint Bottasnak annyiban szerencséje van, hogy a hibás, frissített motort meg lehet javítani, az év későbbi részében újra használhatja majd. Hamiltonnak az előző futamon, Oroszországban volt problémája a motor túlmelegedésével, de azt nem feltétlenül az erőforrás hibája okozta.