Robert Kubica újra formaautót vezetett

- Horizontal Robert Kubica of Poland is seen ahead of the Rally of Germany on August 20, 2015 in Trier, Germany.  AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Robert Kubica of Poland is seen ahead of the Rally of Germany on August 20, 2015 in Trier, Germany. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
Hat év után először volt lehetősége erre, egy GP3-as autót tesztelt. Varázslatosnak nevezte a visszatérést a volán mögé, de a kihagyás után újra rá kellett éreznie, milyen versenypályán vezetni. 

Robert Kubica 2011 elején szenvedte el azt a sérülést, amely miatt félbetört F1-es karrierje. A Renault pilótája volt, amikor Olaszországban hobbiból részt vett egy raliversenyen, de óriásit bukott, és a karja olyan mértékben roncsolódott, hogy még évekkel később sem tudta rendesen mozgatni a szűk pilótafülkében, így nem térhetett vissza a formaautókhoz.

Robert Kubica egy két évvel ezelőtti raliversenyen, Trierben Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Bár a Mercedes szimulátorában ugyan vezethetett pár éve, és időről időre felmerült az F1-es visszatérése, azóta csak a Rali Világbajnokságban, illetve hosszú távú versenyeken vett részt.

A héten azonban tesztelhetett végre egy GP3-as autót Olaszországban, a Franciacorta pályán a Trident csapat jóvoltából, több mint 70 kört megtéve.

"Visszatértem abba a medencébe, amelyben éveken át úsztam, és azt kell mondanom, nagyszerű érzés volt, igazán varázslatos. Meglepődtem, mert a hosszú kihagyással elfelejtettem, milyen érzés aszfalton vezetni. Természetesen sok dolgot csinálhattam volna jobban" - mondta az egyszeres nagydíjgyőztes.

"Ami az erőnlétemet és a felkészültségemet illeti, sok szempontból fejlődhetek, de jelenleg elég magasan vannak a korlátaim. Nehéz körülmények között teszteltem, hiszen a Franciacorta Circuit komoly kihívást jelent, és a GP3-as autókban nincs kormányszervó. Mindazonáltal nagyon örültem a lehetőségnek."

Eredetileg úgy volt, hogy Kubica idén a WEC-ben indul az F1-ben korábban többször kalandozó Colin Kolles csapatával, de nemrég úgy döntött, kilép a projektből.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!