Vágólapra másolva!
Toto Wolff szerint nem valószínű, hogy elsőszámú pilótát jelölnek ki a csapatnál, de azt nem zárta ki, hogy bizonyos esetekben Valtteri Bottasnak támogatni kell majd Lewis Hamiltont.

Izgalmas taktikai csata bontakozott ki a vasárnapi F1-es Bahreini Nagydíjon, mivel Valtteri Bottas rajtolhatott az élről, Sebastian Vettel pedig megelőzte a Mercedes gyorsabb pilótáját, Lewis Hamiltont, aki később egy ötmásodperces büntetést is összeszedett. Vettel a bokszkiállásnál az élre állt, és Hamilton később már hiába üldözte, pedig Bottast kétszer is megkérték, hogy engedje el őt.

Hamilton annyival gyorsabb volt a csapattársánál, hogy előbb-utóbb valószínűleg önerőből is megelőzte volna, de Bottas elismerte, hogy így sem esett jól neki, hogy csapatutasítást kapott. Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója azonban elárulta, Hamiltont annak ellenére sem nevezik ki elsőszámú pilótának, hogy az előnye már 23 pont Bottas előtt.

Nem ez a felállás szerepelt a Mercedes terveiben Forrás: AFP/Karim Sahib

„Ez egyáltalán nem tetszik nekünk – mondta Wolff a csapatsorrendről. – Az előző néhány évben nem ezt tettük, a helyzet viszont most más, úgyhogy rendesen elemeznünk kell, hogy hol tartunk. A versenyek elején egyenlő esélyeket szeretnénk adni, ezzel tartozunk a versenyzőknek. Utána láthatták, hogy belenyúltunk a versenybe, kétszer is, mert úgy gondoltuk, hogy csak így nyerhetünk.”

Wolff kizárta, hogy elsőbbséget adjanak annak, aki az időmérő edzésen jobban szerepel, de elismerte, hogy Bahreinben talán megkérték volna Bottast, hogy engedje el Hamiltont, ha az első etapban egymás mögött autóztak volna.

Hamilton kénytelen volt a mezőnyben küzdeni, mert Bottas és Vettel mögött időt vesztett Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Úgy viszont nem tehettünk semmit, hogy Vettel közöttük volt, ezért minden összejátszott ellenünk. Amikor ilyen probléma merül fel az egyik autónkon, felmerült volna bennünk, hogy cseréljenek helyet, de köztük volt a Ferrari, úgyhogy ezt nem tudtuk megtenni.

A Mercedes pilótái 2014 óta gyakorlatilag csak egymás ellen versenyeztek, az idén viszont Vettel már kétszer is győzött, és 7 pont előnnyel vezeti az egyéni világbajnokságot Hamilton előtt. A Ferrarinál Kimi Räikkönen egyelőre nem tudja tartani a lépést Vettellel, de a Kínai Nagydíjon ők sem szóltak bele a versenybe, és a német pilóta kénytelen volt versenyben megelőzni a csapattársát.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!