Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozták a Pirelli idei tesztprogramját, amelyben ezúttal az összes csapat autója szerepet kap. A Force Indiát csupán egy napon, a McLarent és a Red Bullt ellenben négyen is pályára küldik.

Véglegessé váltak a Pirelli idei gumitesztjeinek időpontjai, és a Motorsport.com által ismertetett menetrendből kiderül, hogy 2017-ben mindegyik csapat autóit felhasználják a vizsgálatokhoz. Tavaly csak a Ferrari, a Mercedes és a Red Bull vett részt a programban, mert csak ők tudtak olyan autókat biztosítani, amelyekkel szimulálni lehetett az idei évtől várható aerodinamikai terhelést.

A nyolc helyszínen összesen 22 napból álló, jellemzően 2-2 napokra bontott tesztsorozatot Bahreinben indítják a Ferrarival, amely a McLarenhez, a Mercedeshez, és a Red Bullhoz hasonlóan két turnusban is szerepet kap. A csapatok többsége 2-2 napra kölcsönzi ki az autóját, de a Force India csak 1-re.

A legtöbb napot, szám szerint 4-et a McLaren és a Red Bull kapja,

igaz, ebből 2-2-t esőgumik tesztjére kell fordítaniuk.

Nagyon megnőtt a kanyarsebesség a szabályváltozások miatt, a Pirellinek ezért van szüksége intenzív tesztprogramra Forrás: AFP/Greg Baker

A tesztprogramot továbbra is a Pirelli határozza meg, és a begyűjtött adatokat utána megosztják az összes istállóval, melyek megfigyelőket küldhetnek bármelyik helyszínre.

Újdonság, hogy a csapatok a 2017-es autóikkal is részt vehetnek a teszten,

ugyanakkor előzetesen jelezniük kell az FIA-nak, hogy pontosan milyen aerodinamikai konfigurációt, milyen motort és motorbeállításokat használnak. Alkatrészeket nem tesztelhetnek.

A Pirelli 2017-es tesztprogramja
Időpont Helyszín Résztvevő csapat(ok), tesztnapok száma
április 18-19** Bahrein Ferrari-1
május 16-17 Barcelona Renault-2, Toro Rosso-2
május 31-június 1* Paul Ricard Red Bull-2
június 29-30 Paul Ricard Red Bull-2
július 18-19 Silverstone Williams-2, Haas-2
július 19-20* Magny Cours McLaren-2
augusztus 1-2** Hungaroring Mercedes-1
augusztus 3-4 Barcelona Ferrari-2
szeptember 7-8 Paul Ricard Mercedes-2
október 31-november 1 Mexikóváros Sauber-2, Force India-1
november 14-15 Interlagos McLaren-2
*: Esőgumi-teszt, **: A két napból az egyik a Pirelli gumitesztje, a hivatalos F1-es teszttel párhuzamosan