Vágólapra másolva!
Szerződés még nincs, de Chase Carey találkozott Erdogan elnökkel, és közös nevezőre jutottak. Ha jövőre ismét megrendezik a Török GP-t, rekordhosszú lehet a szezon.

Jövőre visszatérhet a versenynaptárba a Török Nagydíj, számolt be a Motorsport.com. Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója kedden találkozott Erdogan török elnökkel, a pálya üzemeltetőjével, a sportminiszterrel, és a helyi autósport szövetség elnökével, ezután Vural Ak, az üzemeltető képviseletében megerősítette, hogy megállapodás született, de a szerződést még nem írták alá.

„Ankarában volt ma egy megbeszélésünk az elnökkel és Chase Carey-vel a Liberty Mediától, akit korábban személyesen én hívtam meg Törökországba – nyilatkozta Ak. – Egyelőre csak annyit mondhatok, hogy a tárgyalások nagyon jól mentek, és alapvetően megállapodtunk, bár a szerződést még nem írtuk alá.”

2005-ben rendezték meg az első Török Nagydíjat Forrás: Honda Racing F1

Az Istanbul Park nevű pályát 2004-ben építették az F1 udvari tervezője, Herman Tilke elképzelései szerint, de Tilke legtöbb munkájával ellentétben a török aszfaltcsíkot a közönség és a pilóták is kedvelték, különösen a szokatlan, négy csúcsponttal rendelkező 8-as kanyar, valamint az érdekes domborzati viszonyok miatt. Az első versenyt 2005-ben rendezték meg, majd

2006-ban itt nyert először Felipe Massa és Sebastian Vettel is ekkor vehetett részt életében először F1-es nagydíjhétvégén.

A török pályán eddig 2011-ben volt utoljára F1-es futam, majd az Ak tulajdonában lévő Intercity autókölcsönző vette bérbe 11 évre. Ak megpróbált tárgyalni Bernie Ecclestone-nal, de az egyeztetések kútba estek, mert az F1 korábbi ügyvezetője már a 2013-as verseny megrendezéséért is 26 millió dollárt kért volna.

Különleges pálya az isztambuli, de a közönség elsőre nem kapott rá az F1-re Forrás: Honda Racing F1

Ecclestone leváltása óta Carey sorozatban köti a megállapodásokat a pályákkal: meghosszabbították a kanadai és az orosz verseny szerződését, és bár Malajzia az idén kiszáll a versenynaptárból, jövőre Paul Ricardon visszatér a Francia Nagydíj, és dolgoznak a Német Nagydíj megmentésén is. Amennyiben Isztambul már jövőre megjelenne az F1-es naptárban, rekordhosszú, 22 futamos lenne a szezon.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!