Vágólapra másolva!
Szerinte túl korán van ehhez, de a Ferrari számára rengeteget jelent a melbourne-i győzelem. Az elnök nyílt levélben méltatta a csapatot, Arrivabene viszont sajnálja, hogy Räikkönen lemaradt a dobogóról az idénynyitón.

A Ferrari 2010 óta először nyitott győzelemmel egy Forma-1-es szezont, amikor Sebastian Vettel maga mögé utasította a pole-ból rajtoló Lewis Hamiltont, és ezzel pályafutása során a 43. alkalommal ünnepelhetett a dobogó tetején. Bár a sikerét a jól időzített kerékcsere tette lehetővé, a Mercedesnél elismerték, hogy a Ferrari az Albert Parkban egyszerűen gyorsabb volt náluk.

„Nem vagyok nagy rajongója a pezsgőnek, de a dobogón ízlett! Remélem, kapok még néhány palackkal az idén – mondta Vettel, akinek a rajtnál védekeznie kellett Valtteri Bottas ellen, mert kicsit kipörögtek a kerekei. – Csodálatos versenyünk volt, ez megkönnyebbülés mindannyiunk számára. Az elmúlt pár hónap elég kemény volt, de leszegett fejjel dolgozva kizárólag saját magunkra koncentráltunk, hogy a részletekre odafigyelve minél jobb autót építsünk. Már az első pillanattól kezdve, amikor kimentünk vele a pályára, kedvezőek voltak róla a benyomásaink. Még mindig azok."

Vettel szerint a győzelem motiválni fogja a Ferrarit Forrás: DPPI/Dppi

Vettel a verseny első etapjában közelről követte Hamiltont, és végül annak köszönhetően került elé, hogy 6 körrel később állt be a bokszba, míg ellenfele megrekedt Max Verstappen Red Bullja mögött. „

– magyarázta Vettel. – Miután kiállt, nem volt értelme követnem őt a bokszba. Inkább kint maradtunk a pályán, és a gumik bírták a strapát, úgyhogy a tempóm is rendben volt."

„Akkor még nem tudtam a forgalmi helyzetről, csak igyekeztem lenyugodni egy kicsit, mert az előző körök elég melegek voltak. Közben azért próbáltam tartani az iramot, és reménykedtem az utóvágásban."

Bár győzelmének és Kimi Räikkönen 4. helyének köszönhetően a Ferrari vezeti a konstruktőri összetettet, ráadásul az Albert Park nem is illett különösebben az autójukhoz, a Scuderiának lenne oka a derűlátásra. Ám a Sky Sports kérdésére, hogy a hétvégi formájukból ítélve ők-e a világbajnokság fő esélyesei, Vettel azt felelte:

„Rögös út vezetett idáig, különösen tavaly. Megnyertük a versenyt, ami nagyszerű érzés, de ezzel még nincs vége semminek."

Marchionne nyílt levelet írt

A Ferrari elnöke, Sergio Marchionne tavaly súlyosan melléfogott, amikor nyíltan számon kérte a világbajnoki esélyeket a csapatán, és ezzel extra nyomást helyezett rá. Az idén óvatosabb volt, a melbourne-i siker után azonban levélben méltatta a Ferrari teljesítményét.

„Éppen itt volt az ideje – írta a győzelemről. – Örülök a csapat és a tifosi miatt is, akik végig kitartottak mellettünk.

Sebastian nagyszerűen versenyzett, és biztosra veszem, hogy hamarosan Kimi is ott fog harcolni a csapattársa oldalán. Azt azonban kulcsfontosságú észben tartani, hogy még nem értünk célba. Hosszú út áll előttünk, és közben napról napra egyre tovább kell fejlődnünk."

Miután az első etapban, az ultralágy gumikon ugyanúgy küszködött, mint az időmérőn, Räikkönen csak a 4. helyen ért célba, 22,4 másodperccel Vettel mögött, ráadásul a második etap közepén Max Verstappen elől is menekülnie kellett. Vigaszdíjként végül megszerezte a verseny leggyorsabb körét, a Ferrari csapatát irányító Maurizio Arrivabene azonban csalódott volt, hogy egyik Mercedest sem tudta megelőzni. „Ez a szép eredmény csodálatos lehetett volna, ha sikerül Kimit is feltornáznunk a dobogóra" – mondta.

A Ferrari technikai igazgatója, Mattia Binotto úgy vélte, Vettel győzelmét az tette lehetővé, hogy a verseny elején tovább életben tudta tartani az ultralágy gumikat, mint Hamilton.

„Kiminek kicsit nehezebb versenye volt, mégpedig részben amiatt, hogy hátrébbról rajtolt – mondta. – De sikerült megtartania a helyét, és a futam vége felé elért időeredményei megmutatták, hogy mire képes."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!