Vágólapra másolva!
A Force India számára a McLaren az előszezon meglepetése, mert sokkal jobb szereplést vártak az ellenfelüktől. Bob Fernley a Ferrari előrelépésére viszont felfigyelt, ez a nyakukra húzhatja a Haast.

Nem voltak különösebb meglepetések az előszezoni tesztek során, véli Bob Fernley, a Force India csapatfőnök-helyettese. A brit szakember hozzátette azonban, hogy „a Ferrari sokkal erősebb formában van, mint amilyenre számítottam.”

„Ennek következtében a Haas is feljött kissé ahhoz képest, ahova vártuk őket. A Renault szintén szép munkát végzett, jobban állnak, mint gondoltuk, a McLaren viszont gyengébb a vártnál.”

A Force India Melbourne-ben már rózsaszín lesz Forrás: Sahara Force India/Sahara Force India/James Moy Photography

A Force India tavaly meglepetést okozott, mert legyőzték a Williamst, és az élcsapatok mögött a 4. helyet érték el a konstruktőri világbajnokságban. Fernley szerint titokban már a 3. hely megszerzéséről álmodoztak, de a teszteredmények alapján belátták, hogy ez nem lehetséges.

Mindig azt gondoltuk, hogy az első három hely elérhetetlen lenne, amíg valamelyik élcsapat nem hibázikn nagyot, márpedig nem tették meg, úgyhogy ez a kérdés eldőlt. Az erőforrásokkal, főleg a Hondával kapcsolatban akadnak még kérdőjelek, de szerintem a Renault-nak is vannak gondjai. Az első néhány verseny arról fog szólni, hogy mindkét autó eljusson a célig.”

A McLaren bekerülhetett volna az élmezőnybe, de a Honda nélkül ez lehetetlen Forrás: DPPI/Florent Gooden

Új fejlesztési ciklus kezdődik az idén a Forma-1-ben, és bár sokan azt remélték, hogy valamelyik istálló okos szabályértelmezés révén felboríthatja az erősorrendet, úgy tűnik, ez nem történt meg, sőt a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull még messzebb került a többiektől. Fernley azt sem tartja életszerűtlennek, hogy

a különbség 1,5 másodperc körönként.

„A szezon során ennél nagyobbra is nőhet – vélte. – Ez az élcsapatok költekezése miatt van. Lehetetlen, hogy ennél kevesebb pénzből valaki felnőjön a szintjükre. Szerintem a McLarennek lett volna rá esélye, de jó motor nélkül nyilvánvalóan elvesztek.”